Oud-topscheids Mario van der Ende over pingel VS: ‘Terecht, voor mij een abc’tje’

7 juli 2019

BSR

Stefanie van der Gragt werd de zogeheten schlemiel van Oranje door in de WK-finale tegen Amerika een strafschop te veroorzaken. Op advies van de VAR ging de bal na ruim een uur spelen op de stip. En terecht, zo vindt voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende.


"Het is gewoon een overtreding waar je op het middenveld ook voor fluit", zegt de Hagenaar over het veelbesproken duel tussen Van der Gragt en sterspeelster Alex Morgan. "Waarom zou je dat dan niet in het strafschopgebied doen? Voor mij was het een abc’tje. Zijn er mensen die het geen penalty vonden dan?"

Van der Gragt gaf toe dat ze Morgan raakte. "Ik hoorde haar op tv zeggen dat ze haar tegenstander niet zag aankomen en de bal miste", aldus Van der Ende. "Dat zijn wel de criteria. Het was gewoon een overtreding."

Goeie VAR
Scheidsrechter Stéphanie Frappart floot niet meteen voor een strafschop. De VAR greep echter in. "Dat de scheidsrechter het niet ziet, heeft met haar waarnemingsvermogen te maken. Het was een goede beslissing van de VAR. Hier is hij ook voor bedoeld."