Rechter over Amerikaanse voetbalsters: ‘Kregen juist meer betaald dan de mannen’

2 mei 2020

Cor Vos

Het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam kreeg afgelopen vrijdag niet helemaal waar het op gehoopt had. In een rechtzaak over gelijke betaling bleek de rechter in Los Angeles het niet eens met de bewering dat de vrouwen ten opzichte van het mannenteam worden onderbetaald.


De rechter zag zelfs het tegenovergestelde. ,,Het vrouwenteam heeft zowel bij elkaar opgeteld als gemiddeld per wedstrijd meer betaald gekregen dan het mannenteam gedurende de onderzochte periode", staat in het oordeel van de rechtbank.

In de clinch
De uitspraak wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse voetbalbond, die over dit onderwerp al een tijdje in de clinch lag met de voetbalsters. De rechtbank ziet wel dat de vrouwen ten opzichte van de mannen niet gelijk worden behandeld als het gaat om onder meer reizen, trainingen en huisvesting.

'Geschokt en teleurgesteld'
De speelsters, die vorig jaar wereldkampioen werden na een overwinning op Nederland in de finale, wilden een schadevergoeding van 66 miljoen dollar, omgerekend bijna 60 miljoen euro. Een woordvoerster van de voetbalsters zei dat ze van plan zijn in beroep te gaan tegen de beslissing. ,,We zijn geschokt en teleurgesteld", zei ze. ,,We zullen ons harde werk voor gelijke beloning niet opgeven. We hebben alle vertrouwen in onze zaak en willen ervoor zorgen dat meisjes en vrouwen die deze sport beoefenen niet vanwege hun geslacht minder worden gewaardeerd."

Rapinoe
Sterspeelster Megan Rapinoe liet ook van zich horen. ..Wij zullen de strijd voor gelijkheid nooit opgeven", twitterde de beste voetbalster van de wereld, die zich inmiddels ook in de politieke arena heeft geworpen. Rapinoe, openlijk lesbienne en een uitgesproken belangenbehartiger van de rechten van homoseksuelen, heeft zich aangeboden als 'running mate' van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

De Amerikaanse bond hoopt op een snelle verzoening met het vrouwenteam. ,,We willen met het team samenwerken een positieve weg voorwaarts uit te stippelen. Het Amerikaanse vrouwenvoetbal is al heel lang de wereldleider, zowel op als naast het veld, en we willen dat graag blijven."