Sarina Wiegman en Daniëlle van de Donk prijzen de Leeuwinnen: ‘Ongelooflijk veel bereikt’

7 juli 2019

BSR

Ook bij spelmaakster Daniëlle van de Donk en bondscoach Sarina Wiegman was de teleurstelling na de met 2-0 verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten groot. Van de Donk en Wiegman prezen hun dames vooral met de druk waarmee is omgegaan.


"We hadden natuurlijk veel kritiek gekregen op onze speelstijl", gaf Van de Donk toe bij de NOS. "Ook van jullie, van de media. We legden onszelf al heel veel druk op, dus ik weet niet of dat echt geholpen heeft. Het was wat mij betreft niet echt nodig, al ben ik wel supertrots op deze - verloren - finaleplaats. Verliezen is nooit leuk, maar we hebben het maar wel mooi bereikt."

Weg omhoog
Deze lofzang werd aangevuld door Wiegman. De coach, die haar ploeg in zowel dit toernooi als de voorbije jaren zag groeien, had mooie woorden over voor de Leeuwinnen. "Als je in 2009 voor het eerst op een EK bent, in 2015 voor het eerst op een WK en nu de finale hebt gespeeld en verloren, kan je alleen maar trots zijn." Ook gaf Wiegman aan dat dit verlies alleen maar goed is voor het proces.

"Voor de buitenwacht wonnen we het EK 2 jaar geleden uit het niets. Hierdoor speelden we met veel meer druk waarop we ons goed hebben voorbereid. Ook de druk van buitenaf moest een plekje krijgen. Hier hebben we de nodige besprekingen aan gewijd, om elkaar en het individu te helpen. Daar moesten we aan wennen, maar dat heeft de groep prima opgepakt. Dat is echt ongelooflijk knap."

Gatenkaas
Wel zag Wiegman toe hoe haar ploeg slordiger werd na de benutte penalty en dus de 1-0 van Megan Rapinoe. "We gingen aanvallender spelen, met minder verdedigers omdat we verdedigend begonnen. Hierdoor kwamen er ruimtes. Doordat de slordigheid erin sloop, werd het soms een gatenkaas. Wij wilden naar voren maar leidden tegelijk veel balverlies." Op haar strijdplan was weinig aan te merken, meende Wiegman.

"We wilden gebruik maken van onze snelheid voorin met Lineth (Beerensteyn, red). Dat lukte 2 keer, maar echte kansjes hebben we niet gekregen. Sowieso kwamen we lastig aan aanvallen toe, waardoor we al snel weer over gingen op lange halen en daardoor aansluiten. De 4-4-1-1, of 4-5-1 het is maar hoe je het ziet, werkte in verdedigend opzicht prima. Alleen hadden we na hun 1-0 weinig antwoord op Rose Lavella - een geweldige speler trouwens - die daarna gelijk de 2-0 maakt. Zij wisten prima raad met onze weggegeven ruimtes."

Trots
En zo zit het toernooi er voor Wiegman en Van de Donk op. "Ik ben enorm trots, nogmaals", aldus Van de Donk. "Ik ook, al was het geen achtbaan voor ons", vervolgde Wiegman. "Al denk ik dat ik nu wel lekkerder ga slapen."