Spaanse voetbalsters zijn duidelijk voor de rechter: ‘Voorzitter zette Jenni Hermoso onder druk na kus’

2 oktober 2023

Getty Images
rubiales-kus-onder-druk-hermoso

Luis Rubiales mag dan zijn opgestapt als voorzitter van de Spaanse voetbalbond na zijn omstreden kus aan voetbalster Jennifer Hermoso na de gewonnen WK-finale, maar dat betekent niet dat de zaak voorbij is. 3 andere speelsters moesten maandag namelijk voor de rechter komen om te getuigen over de kus.


Alexia Putellas, Irene Paredes en Misa Rodríguez moesten een verklaring afleggen bij het Nationale Gerechtshof in Madrid. Daarin hebben ze verteld dat Hermoso onder druk is gezet om na de kus te verklaren dat ze er zelf mee had ingestemd. De speelsters zeiden ook dat Rubiales heeft geprobeerd om Hermoso te overtuigen samen een filmpje te maken waarin ze dat zou vertellen.

Onder druk
Rubiales kuste Hermoso vol op de mond na de gewonnen WK-finale en dat zorgde voor veel ophef wereldwijd. Er kwam na die kus een verklaring van Hermoso naar buiten via de Spaanse bond waarin ze zei dat ze het niet erg had gevonden. Later vertelde ze dat ze onder druk was gezet om dat te zeggen. Rubiales weigerde lange tijd om op te stappen, maar deed dat uiteindelijk toch.

Bondscoach
Niet alleen speelster, maar ook toenmalig bondscoach Jorge Vilda moet nog voor de rechter verschijnen. De relatie tussen Vilda en de speelsters was ook niet goed. Met Rubiales kon Vilda het wel goed vinden, maar toch werd hij na het WK ontslagen. Het is dus de vraag wat hij gaat vertellen.

Contactverbod
De rechter bepaalt uiteindelijk of Rubiales aangeklaagd moet worden. De oud-voorzitter kreeg eerder al een contactverbod met Hermoso opgelegd en moet ook voorlopig meer dan 200 meter uit haar buurt blijven.