Speelsters van Pauw zongen IRA-lied: Ierse voetbalbond ontvangt boete

9 december 2022

Getty Images
ierland-ira-vera-pauw-schotland-verenigd-koninkrijk-boete-uefa

Een boete van 20.000 euro is naar de Ierse voetbalbond gestuurd. Dit omdat de speelsters van bondscoach Vera Pauw een politiek getint liedje zongen nadat ze in oktober wonnen van Schotland. Het lied was een strijdlied van de IRA, een rebellenbeweging in Ierland.


Ierland won in oktober van Schotland en plaatste zich daarmee voor het eerst voor het WK vrouwenvoetbal. De avond leverde alleen een klein smetje op; de vrouwen van Pauw zongen een IRA-lied en dat ligt nogal gevoelig. Gezien de historie van de IRA.

IRA-geschiedenis
De IRA is een rebellenbeweging in Ierland. Vorige eeuw, in de strijd om onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, pleegde de IRA veel aanslagen, die zeer bloederig en fataal waren. De vrouwen van Ierland zongen in de kleedkamer de zin "Oh ah, up the RA", wat een strook uit een liedje is dat pro-IRA is. Het leidde tot een onderzoek van de Schotse politie en een disciplinair onderzoek van de UEFA. Met dus de boete tot gevolg.

Spijt
Al gauw na de gebeurtenissen - en vooral de heftige reacties daarop - kwam de Ierse bond met excuses. Deze werden hier en daar geaccepteerd, maar nog steeds krijgen ze een boete. De aanvoerder zei destijds: "We hebben die avond wel 100 liedjes gezongen, maar precies deze komt naar buiten. Onze excuses naar iedereen die we pijn hebben gedaan."