Succescoach Wiegman in gesprek met KNVB over nieuw contract

21 augustus 2019

Pim Ras fotografie

De Oranjeleeuwinnen lijken langer over succescoach Sarina Wiegman te beschikken. De trainer van het Nederlands vrouwenelftal gaat met KNVB praten over een verlenging van haar contract.


De 49-jarige Wiegman heeft nu nog een contract dat loopt tot en met de Olympische Spelen in Tokio van 2020. Volgende week begint ze met haar selectie (maar zonder Lieke Martens en Kika van Es) aan de kwalificatiereeks voor het EK 2021 in Engeland.

"Mijn contract loopt tot 'Tokio', daar ga ik met de KNVB over praten. Maar we hebben geen haast", zei Wiegman bij de presentatie van haar selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland (30 augustus) en Turkije (3 september). KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee bevestigde dat ze binnenkort over een nieuw contract gaan praten.

De KNVB promoveerde Wiegman begin 2017 van assistent tot bondscoach van Oranje. Dat bleek het begin van een sprookje voor zowel Wiegman als de Oranjeleeuwinnen. Ze leidde de voetbalsters enkele maanden later op het EK in eigen land naar de eerste grote titel. Bij het WK in Frankrijk zetten de dames opnieuw een wereldprestatie neer, door de finale te halen. Daar bleek Amerika helaas een maatje te groot (0-2). Volgend jaar volgt een nieuw hoofdstuk in deze droom, want dan debuteren de voetbalsters in Tokio op de Spelen. De kwalificatie voor het EK 2021 is dan nog bezig.

Trainer mannenploeg
Al tijdens het WK werd druk gespeculeerd over de vraag of Wiegman ook een mannenploeg zou kunnen coachen. “Dat ga ik op korte termijn zeker niet doen. Het is gewoon niet aan de orde”, benadrukt Wiegman. “De Olympische Spelen zijn ook voor mij een droom. Ik heb nu absoluut niet de behoefte om richting een mannenteam te gaan, al sluit ik het ook niet uit. Ik wil graag met ambitieuze mensen werken. Dit team bestaat uit heel ambitieuze vrouwen. Die zijn ook qua ambitie van topniveau. Datzelfde geldt voor mijn staf. Als ik zie hoe professioneel wij werken, dan mag ik m’n handen dichtknijpen. We hebben één doel, daar werken we keihard voor. We willen nu allemaal naar het EK.”