Dit verdient Nederland aan de WK-finale

3 juli 2019

Pim Ras Fotogtrafie

Met het bereiken van de WK-finale zijn de Nederlandse voetbalsters verzekerd van een bedrag van ruim 2,3 miljoen euro. Als Oranje zondag in Lyon ook de Verenigde Staten verslaat, krijgt het de 'hoofdprijs' van 3,36 miljoen euro. Dat is bijna 10 keer zo weinig als Frankrijk vorig jaar verdiende op het WK voor mannen.


De Franse voetballers kregen 32,1 miljoen euro mee naar huis, verliezend finalist Kroatië moest zich tevreden stellen met 23,6 miljoen. De wereldvoetbalbond FIFA heeft het prijzengeld voor het WK voor vrouwen verdubbeld van zo'n 13 miljoen in 2015 naar nu 26,7 miljoen euro, maar het komt nog lang niet in de buurt van de bijna 350 miljoen die vorig jaar op het mannen-WK in Rusland werd verdeeld.

In de min
Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de KNVB, vindt het gat in prijzengeld tussen mannen en vrouwen veel te groot. Hij vertelde dat de KNVB sowieso verliest draait tijdens het WK, ongeacht het eindresultaat. De speelsters ontvangen allemaal een deel van de winstpremie. Hoe groot dat percentage is, wil de KNVB niet zeggen.