Wie zijn onze leeuwinnen? Sherida Spitse, van de eerste betaalde transfer

14 juli 2017

Proshots / Jasper Ruhe

Het EK vrouwenvoetbal staat voor de deur! Maar hoeveel leeuwinnen ken jij eigenlijk? Geen zorgen, Sportnieuws praat je bij. Vandaag presenteren we je Sherida Spitse. De vrouw achter de eerste betaalde transfer in het Nederlandse vrouwenvoetbal.


Zoals zoveel andere vrouwelijke profvoetbalsters begon ook Sherida Spitse haar voetbalcarrière in jongensteams. Ze speelde voor het eerst in een vrouwenelftal toen ze in 2006 op 16-jarige leeftijd debuteerde in het Nederlands elftal.

In 2007 ging ze van VV Sneek naar sc Heerenveen, dat toen mee ging doen aan de net opgerichte Eredivisie voor vrouwen. In de 5 jaar die volgden werd ze een belangrijke factor voor het team en kreeg ze de aanvoerdersband. In 2012 verhuisde ze naar FC Twente, waar ze meteen in de prijzen viel. Twente werd met Spitse landskampioen en won de eerste titel van de Women's BeNe League.

Historische transfer
Eind 2013 werd bekend dat de Friezin Enschede zou verlaten voor het Noorse Lilleström. LSK Kvinner FK had grote interesse getoond in haar, en was bereid om zelfs voor de middenvelder te betalen. Daarmee werd zij de eerste voetbalster in Nederland waarvoor een transfersom betaald was. Hoeveel geld FC Twente heeft gekregen voor Spitse is nooit bekend gemaakt.

Tegen de Volkskrant zei ze er in 2014 het volgende over: "Ja, ik was de eerste Nederlandse speler die een transfersom opleverde. Nee, ik weet niet precies hoeveel. 75 duizend euro? Ik weet het echt niet. Ik wil me daarmee ook niet bezighouden. Ik ben een nuchtere Friezin, hoewel ik trots ben op mijn transfer."

Toekomstplannen
Spitse werd 2 keer landskampioen in Noorwegen en keerde begin dit jaar terug naar FC Twente. "Mijn vriendin en ik verwachten een kindje en dan ga je op zoek naar ideale omstandigheden voor mij als speelster maar ook voor het aanstaande gezin", vertelde ze toen op de site van FC Twente. "Ik ken de club en de Eredivisie en wil graag ook voor het EK in een goede en vertrouwde omgeving zijn. Ik heb al een kampioenschap met FC Twente mogen vieren en daar wil ik heel graag een volgend kampioenschap aan toevoegen."

Dat laatste is helaas nog niet gelukt, daarvoor was Ajax dit jaar te sterk. Maar Spitse is net 27 jaar, en kan dus nog flink wat seizoenen mee. Hoewel ze geen topscoorder is, pakt ze af en toe wel haar goaltjes mee. Zo maakte ze dit pareltje tegen Australië. Dat wordt genieten deze zomer!