Waarom doen er dit jaar Aziatische landen mee aan de Copa América?

14 juni 2019

ANP

Het is een zomer vol voetbal! De vrouwen zijn momenteel bezig aan het WK en dan staan er nog de nodige toernooien bij de mannen op het progamma: de Afrika Cup, Gold Cup en natuurlijk de Copa América. Dit festijn begint vandaag (vrijdag 14 juni) en duurt tot en met 7 juli. Brazilië is het gastland.


Maar wie denkt dat er alleen Zuid-Amerikaanse landen meedoen, heeft het mis. Naast Argentinië, Bolivia, Brazilïe, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela nemen dit keer ook Japan en Qatar deel aan het Zuid-Amerikaanse toernooi. Voor Japan is het zelfs de 2e keer dat het land het toernooi speelt. De 1e keer in 1999 was niet bijster succesvol. Het Aziatische land werd teleurstellend laatste in een poule met Peru, Paraguay en Bolivia.

Waarom in hemelsnaam?
Waarom mogen de Aziatische landen in hemelsnaam meedoen? Simpel: de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie (CONMEBOL) kent slechts 10 landen. De bond heeft iedere editie 2 gastlanden nodig om 3 poules van 4 landen te kunnen samenstellen. Gezien de drukke agenda van Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied, die deelnemen aan de CONCACAF Gold Cup, is besloten om landen uit Azië te kiezen. Het is zo de eerste Copa America waar geen CONCACAF-gelieerd land deelneemt sinds de eerste keer dat er gastlanden worden uitgenodigd.

Oke, maar waarom Japan en Qatar?
Er is geen officiële lezing waarom het specifiek Japan en Qatar zijn geworden, maar de uitkomst van de Asia Cup lijkt leidend. Beide landen reikten tot de finale en het was Qatar dat verrassend te sterk was. Voor Qatar lonkt een unieke mogelijkheid met de deelname aan de Copa América. Het kan het 1e land worden dat een groot toernooi van 2 confederaties wint in 1 jaar tijd.
Speelschema Copa América (Let op! Aangegeven tijden zijn Braziliaanse tijden)