Feest in België! Swingende Rode Duivels bijna zeker van volgende ronde (video's)

Getty

Sjors Tanis • 17:55, 23-06-2018 / Laatste Update: 15:36, 08-01-2024

België kan de knockout-fase van het WK bijna niet meer mislopen. De Rode Duivels wonnen (na de 3-0 zege op Panama) met 5-2 van Tunesië en zijn daarmee bijna zeker van een plek bij de beste 16. Romelu Lukaku en Eden Hazard scoorden 2 keer voor de Belgen.

Door het hoge doelsaldo kan het eigenlijk niet meer fout voor de Belgen, die dus al 8 keer scoorde in 2 duels. In theorie kan het nog mis, maar eigenlijk kan iedereen in België zich al opmaken voor de volgende ronde.

Onze zuiderburen schoten uit de startblokken en mochten na 6 minuten al juichen. Eden Hazard werd neergelegd en de ster van Chelsea knalde de pingel zelf achter de Tunesische doelman.

2 snelle goals

Lukaku stond al op 2 treffers dit WK en hij was niet van plan het daarbij te laten. De spits van Manchester United kon na ruim een kwartier tegendraads binnen schieten na een pass van Dries Mertens.

Maar Tunesië bleef vechten en dat loonde: Dylan Bronn kopte 2 minuten later uit een vrije trap de aansluitingstreffer achter Thibaut Courtois.

Weer Lukaku

Het duel bleef aantrekkelijk. België was sterker en kreeg de kansen, maar de Afrikaanse opponent bleef partij bieden. Een ruststand van 2-1, daar leken beide ploegen vrede mee te moeten nemen. Tot Lukaku in de extra speeltijd van de 1e helft de bal achter de Tunesische doelman stifte na een knappe steekpass van Thomas Meunier.

Beslissing direct na rust

Ook de 2e helft was leuk om te kijken. België ging direct na de hervatting door met aanvallen en dat loonde: Hazard kon na een lange pass van achteruit de 4-1 maken. Het was de beslissing, want daarna was de hoop weg bij Tunesië. Het niveau werd minder, het tempo lager en België was tevreden met de stand.

Lukaku uit voorzorg naar kant, Batshuayi faalt en scoort

De Belgen kenden nog wel een klein probleem. Topscorer Lukaku moest het veld in de 2e helft verlaten. De spits had zichtbaar wat last van zijn lichaam en liet zich uit voorzorg naar de kant halen. Vervanger in de punt van de aanval, Michy Batshuayi, kreeg nog 3 grote kansen op een treffer, maar hij faalde; 1 keer op de paal, 1 keer op de lat en 1 keer stopte de doelman het schot van Batshuayi op fabelachtige wijze.

Maar de aanhouder wint, want 1 minuut voor tijd was het wél raak voor Batshuayi. Hij kon binnen tikken na een voorzet van een andere invaller, Youri Tielemans. In blessuretijd liet hij een kans op zijn 2e doelpunt liggen, waarna Tunesië op de valreep nog de 5-2 maakte. Het doelpunt kwam van de voet van Wahbi Khazri.

Laatste 16

Voor België betekent de overwinning dat de ploeg door is naar de volgende ronde. De Rode Duivels spelen volgende week nog tegen Engeland, maar die wedstrijd zal alleen van belang zijn in de strijd om de 1e plek in groep G.