Football isn’t coming home! Mandzukic schiet Kroatië in verlenging naar finale

11 juli 2018

Getty Images

Kroatië staat voor het eerst in de geschiedenis in de finale van het WK! Woensdagavond versloegen zij Engeland met 2-1 na 120 minuten voetbal. De Engelsen kwamen wel op voorsprong, maar uiteindelijk trokken de Kroaten aan het langste eind. Daardoor staat Kroatië voor het eerst in de WK-finale, waarin Frankrijk de tegenstander zal zijn.


4 minuten en 44 seconden. Zo lang duurde het voordat de brilstand van het scorebord af was. Het begon met een solo van Dele Alli, vlak voor de 16 van Kroatië. De middenvelder van Tottenham Hotspur werd onderuit gehaald: vrije trap. En laat Engelsen nou precies weten wat ze met een dood spelmoment aan moeten.

Clubgenoot Kieran Trippier ging achter de bal staan. De rechtsback schoot de bal voorbij Danijel Subašić: 1-0! Het was het eerste doelpunt van Trippier voor het Engelse elftal.

Kansen voor beide landen
Ook na het doelpunt waren de kansen voor de Engelsen. Harry Kane kwam 1-op-1 met Subašić, maar de Kroatische keeper kon keren. Uit een moeilijke hoek schoot de Engelse spits in de rebound op de paal. Een enorme kans, maar de assistent-scheidsrechter stak onterecht zijn vlag omhoog voor buitenspel. Dat was na een minuut of 25.

Daarna kwamen de Kroaten op gang. Eerst was het Ante Rebic die na een mislukte voorzet een herkansing kreeg. De buitenspeler schoot de bal in handen van Jordan Pickford. Even later wist Ashley Young vlak voor het doel een bal weg te werken om zo een enorme scoringskans van Kroatië te voorkomen.

De minuten van Perisic
In het eerste kwartier na rust was Engeland ook de betere ploeg. Maar daarna kwam Kroatië op gang. Na een minuut of 70 was daar opeens de gelijkmaker! Ivan Perisic knalde de 1-1 binnen. Met een prachtige karate kick - die ook licht gevaarlijk was - ramde de buitenspeler de gelijkmaker op het bord.


Nog geen 2 minuten later schoot diezelfde Perisic ook nog een bal tegen de paal. Door zwak uitverdedigen van de Engelsen kwamen de Kroaten weer aan de bal. Perisic kreeg de bal voor de voeten, maar kon uiteindelijk het doel niet vinden.

Slotfase
Kroatië was in de slotfase beter, maar zij wisten niet meer te scoren. Ook Engeland kreeg de bal niet meer tussen de palen. Dat betekende een verlenging in Moskou. Voor Kroatië betekende alweer de 3de verlenging (de vorige 2 eindigde in penalty's), voor Engeland de 2de (de 1ste eindigde in pingels).

Verlenging
In de eerste helft van de verlenging kreeg Engeland een goede kans. Uit een corner, natuurlijk. John Stones kon koppen, maar Sime Vrsaljko haalde de bal van de lijn weg. Voor de rest werden er vooral wissels gedaan. Zo wisselde Kroatië 2 keer, want in de 90 minuten ervoor hadden ze dat nog niet gedaan.

In de laatste 15 minuten gebeurde er interessantere dingen dan wissels. Mario Mandzukic wist namelijk te scoren! 10 minuten voor tijd ramde de spits de 2-1 binnen! Pickford was kansloos en opeens stond Kroatië met anderhalf been in de finale.

Laatste minuten
Dat anderhalve been bleken er later 2 te zijn. Engeland kon in de laatste minuten geen potten meer breken. Een enorme verrassing, maar Kroatië staat in de finale van het WK! Voor het eerst in de geschiedenis mogen de Kroaten naar de finale toe. Daar staat Frankrijk te wachten.