Japan verliest van Polen maar is dankzij gare Fair Play-regels tóch door

28 juni 2018

Getty Images

Japan is met de hakken over de sloot door naar de achtste finales op het WK. Er werd weliswaar verloren van Polen (0-1), maar Colombia versloeg Senegal en dus is Japan door. Waarom? De Afrikanen hebben meer kaarten gekregen dit WK: 6 om 4.


Wij leggen het even haarfijn uit. Japan en Senegal hebben door het verlies van de Afrikanen beiden 4 punten en een doelsaldo van exact 0. Beide landen hebben ook allebei 4 keer gescoord en 4 tegendoelpunten.

Dus wordt er gekeken naar Fair Play, dat is in het voordeel van Japan: 4 gele kaarten, om 6 van Senegal. Dus Japan door, als nummer 2. Colombia werd groepswinnaar.Doellijntechnologie
In de eerste helft leek Polen op voorsprong te komen. Kamil Grosicki leek de Polen op 0-1 te koppen, maar met een heerlijke redding voorkwam Eiji Kawashima een treffer. Even leek het alsof de bal over de doellijn was, maar de bleek niet over de lijn volgens de doellijntechnologie.

Japan leek het allemaal wel prima te vinden, want met een 0-0 stand was het land door naar de achtste finales.

Schrik!
Toch kwam daar in de tweede helft verandering. Rafael Kurzuwa legde de bal na ruim een uur perfect in de 16, waar Jan Bednarek de bal binnenschoot: 0-1 Ineens was Japan uitgeschakeld. De ploeg ging ineens volop de aanval, maar had weinig in te brengen. Polen kwam nauwelijks in gevaar.

Na ruim 75 minuten kreeg Japan dan toch goed nieuws vanuit Samara, waar Yerri Mina Colombia op voorsprong had geknikt. Dus kwam het uiteindelijk toch nog goed.