Kroatië wint van Rusland na strafschoppen in WK-thriller (video's)

Getty

admin • 00:53, 08-07-2018 / Laatste Update: 07:40, 07-01-2024

Kroatië heeft gastland Rusland in de kwartfinale van het WK uitgeschakeld. Beide ploegen schotelden het publiek een echte thriller voor. Nadat er na verlenging nog geen beslissing was gevallen, nam Kroatië de strafschoppen beter: 2-2 (4-3).

In de openingsfase was Kroatië de betere ploeg. Dat leidde tot een aantal halve kansen voor Kroatië, maar elke keer dat er gevaar dreigde, lette de Russische doelman Igor Akinfeev goed op.

De 1e echte kans viel pas in de 28e minuut: Šime Vrsaljko zette vanaf de rechterkant voor en de bal viel op het hoofd van Ivan Perišić. Zijn inzet ging net naast.

Prachtige goal Cheryshev

3 minuten later was het aan de andere kant wel raak: Denis Cheryshev haalde van afstand fantastisch uit en de Kroatische goalie Danijel Subašić stond aan de grond genageld: 1-0 voor Rusland.

Snelle gelijkmaker

De vreugde van de Russen duurde kort. Nog geen 10 minuten later maakte Kroatië de gelijkmaker: Andrej Kramarić kon in het strafschopgebied vrij inkoppen en liet Akinfeev kansloos.

Kroaten beter in de 2e helft

In de 2e helft kwam Kroatië een stuk beter uit de startblokken en daardoor kwamen de Russen nauwelijks nog aan de bal. Toch verdedigde de ploeg van Stanislav Cherchesov zo sterk en compact dat een doelpunt uitbleef. In de 60e minuut kwamen de Kroaten nog wel dichtbij: na chaos in het Russische strafschopgebied belandde de bal voor de voeten van Perišić, maar hij schoot van dichtbij op de paal.

Subašić kan verder...

In de slotfase ging de aandacht vooral uit naar Subašić: de Kroatische goalie greep naar zijn hamstring en leek niet verder te kunnen. Maar aangezien alle Kroatische wissels al op waren, kon trainer Zlatko Dalić niet zomaar de 2e doelman inbrengen. Na een behandeling stond Subašić toch op en ook in de verlenging ging hij ‘gewoon’ verder.

...Maar Vrsaljko niet

Dat is maar goed ook, want in de verlenging kreeg een andere Kroaat last. Vrsaljko gebaarde al 5 minuten na het begin van de verlenging dat hij gewisseld moest worden. De staf van de Kroatische ploeg probeerde hem nog te behandelen, maar dat lukte niet. Vrsaljko moest van het veld af. Vedran Ćorluka verving hem.

Vida kopt 2-1 binnen

Ook na alle blessureproblemen bleef Kroatië de betere. Dat betaalde zich uit in de 101e minuut: Vida sprong bij een Kroatische corner en kopte de bal de hoek in: 2-1.

Rusland met 3e kopgoal van de avond gelijk

Rusland ging daarna meer op de aanval spelen. Dat betaalde zich na iets meer dan een kwartier uit: de in Brazilië geboren Mario Fernandes wist met de 3e kopgoal van de avond de Russische fans opnieuw uitzinnig te krijgen: 2-2.

Penalty's nekken Rusland

Na de penalty's viel het doek dan toch voor het gastland: Fedor Smolov en doelpuntenmaker Fernandes misten allebei een strafschop. Van de Kroaten miste alleen Mateo Kovačić.