‘Meerderheid Saoedische spelers heeft maling aan ramadan en gaat gewoon eten en drinken’

13 juni 2018

EPA

Een groot deel van de Saoedische selectie zal donderdag, wanneer de openingswedstrijd van het WK tegen Rusland op het programma staat, niet vasten. Dat meldden Arabische media.


Reiziger
Adel Ezzat, voorzitter van de Saoedische voetbalbond SAFF, zei eerder dat de spelers dispensatie hebben gekregen om toch tijdens de ramadan te eten en te drinken. Hij baseert zich op een uitzondering die geldt voor reizigers. Ook als er binnen Rusland wordt gereisd en je verblijft niet langer dan 4 dagen in die plaats dan krijg je de status van reiziger en kun je dus het vasten later inhalen.

Alle landen moeten tijdens het WK flinke afstanden afleggen omdat de wedstrijden in verschillende steden worden gehouden. In de islam krijg je de status van reiziger als je een afstand van minimaal 80 kilometer aflegt. De Saoediërs moeten achtereenvolgens naar Moskou (tegen Rusland), Rostov (Uruguay) en Volgograd (Egypte). Hun thuisbasis in Rusland staat in Sint-Petersburg.

4 man blijven over
Saoedi-Arabië bereidde zich in het Zwitserse Zürich voor op het WK. 4 spelers hebben bij het trainingskamp toch gevast. Maar vorige week vrijdag, toen het oefenduel met Duitsland (2-1 verlies) werd gespeeld, gingen ook de bewuste 4 voetballers overstag. In Rusland moeten de Saoediërs bovendien langer vasten dan in eigen land. In Riyadh vast men ruim 13,5 uur. In Sint-Petersburg, waar de dagen langer zijn, is dat ruim 18,5 uur.

Zelf weten
Ondanks de dispensatie wil Juan Antonio Pizzi, de Argentijnse bondscoach van Saoedi-Arabië de voetballers niets opleggen. "Ik respecteer de keuze van de spelers. Wij kunnen als technische staf alleen uitleggen wat voor weerstand ze op het WK kunnen verwachten. Daarna is het aan hen om een afweging te maken.’’