Pleuris in Spanje: bond knikkert bondscoach Lopetegui nog vóór het WK eruit

13 juni 2018

Getty Images

Heel Spanje staat op z'n kop. Julen Lopetegui is namelijk door de Spaanse bond op straat gezet, 1 dag(!) voordat het WK begint. Dat maakte de Spaanse bond (RFEF) woensdag bekend. De reden daarvoor is dat de oefenmeester komende zomer de overstap maakt naar Real Madrid.


Aanstaande vrijdag speelt Spanje al het 1ste duel op het WK. Dan wacht Portugal om 20.00 uur in het Fisht Stadium in Sochi.

"We hebben besloten de bondscoach te ontslaan", aldus de baas van de Spaanse bond. "Dankzij hem staan we hier en daar moeten we hem voor bedanken. We wensen hem veel succes."

De reden voor zijn ontslag is dat de bond pas kort voor bekendmaking wist van de transfer. "Het Spaanse nationale elftal is het team van alle Spanjaarden. Julen heeft geweldig gewerkt met het team, maar we kunnen niet accepteren hoe hij met deze situatie (transfer naar Real Madrid, red.) is omgegaan."

Rubiales sprak met de spelersgroep. "Ik kan garanderen dat ze, samen met de nieuwe coach, zo ver mogelijk willen komen."

Onrust
Edwin Winkels, correspondent van de NOS in Spanje, maakt van dichtbij mee wat er gebeurt in het land. "In de Spaanse media wordt hij gezien als een pyromaan die zijn eigen huis in de fik steekt", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Volgens Winkels heeft het nieuws voor veel onrust gezorgd binnen de selectie van de Spaanse selectie. Daar zitten immers veel spelers van Real Madrids rivaal: Barcelona. "Het is als een bom ingeslagen in het Spaanse kamp in Rusland. Real Madrid heeft de Spaanse bond pas een kwartier voor het bekendmaken ingelicht. Die wisten er ook niet van af."

Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse bond (RFEF), was pissed off na het horen van het nieuws. Zeker omdat Lopetegui halverwege mei een krabbel zette onder een contract tot na het EK van 2020.

Opvolger?
Wie zijn opvolger wordt, is ook nog niet bekend. Er zijn wel wat kandidaten die worden genoemd. Dat zijn Albert Celades (coach Spanje O21), Fernando Hierro (werkzaam bij Spaanse bond) en Quique Setien (Real Betis). Rubiales wilde tijdens de persconferentie nog niks kwijt.

"We zijn ermee bezig, als we meer weten vertellen we het jullie."