Vette WK statistieken: Panama heeft de kleinste én de zwaarste speler, Kroatië de langste
i

Pro Shots

Vette WK statistieken: Panama heeft de kleinste én de zwaarste speler, Kroatië de langste

Martijn Baars • 00:06, 07-06-2018 / Laatste Update: 14:19, 12-12-2023

Het WK voetbal staat voor de deur en dus is het aftellen begonnen. Maandag werd duidelijk welke spelers mee mogen naar Rusland om voor hun land te spelen. Voor ons een mooi moment om eens in de statistieken te duiken van deze 736 spelers. Want wie is de jongste, oudste of zwaarste speler? En wie heeft de langste naam op het shirt gedrukt?

In totaal doen er 32 landen mee. Iedere selectie bestaat uit 23 spelers.

Oudste speler

Voor de meeste voetballers is hun carrière rond hun 35ste echt wel voorbij, maar dat geldt niet voor een paar echte oude rotten die dit WK nog op speelminuten hopen. Essam El-Hadary van Egypte is zo oud dat hij bijna nog betrokken was bij de bouw van de piramides: hij is namelijk 45 jaar en 4 maanden. Een stuk jonger is de Mexicaan Rafael Marquez (39 jaar en 3 maanden). Ruslands record international speelt ook nog mee: Sergy Ignashavic is 38 jaar en 10 maanden.

Jongste speler

De 3 jongste spelers van dit WK zijn in hun 20ste levensjaar. Daniel Arzarni van Australië is het jongst met 19 jaar en 5 maanden. Kylian Mbappe van Frankrijk is net 15 dagen ouder en geldt nu al als een van de grootste sterren van zijn land. Op 3 vinden we de Nigeriaanse Francis Uzoho. Hij is 19 jaar en 7 maanden.

Jongste selectie

Een van de jongste spelers komt dus uit Nigeria, maar de hele selectie van dat land is piepjong. De gemiddelde leeftijd is 25,9 jaar. Engeland en Frankrijk hebben een maar iets oudere selectie, gemiddeld 26 jaar. Tunesië pakt de 3e jongste gemiddelde leeftijd: 26,5 jaar.

Oudste selectie

Waar bij de jongste selecties dvd's van Bassie en Adriaan meegaan in de bus, hebben ze bij de oudere selectie hele andere problemen. Kunstheupen, krukken en rolstoelen zijn voor hun dichterbij. De oudste selectie komt uit Costa Rica, zij zijn gemiddeld 29,6 jaar. Mexico heeft de 1 na oudste selectie met 29,4 jaar. En Argentinië en Panama kunnen de rollators ook vast bestellen: gemiddeld zijn ze al 29,3 jaar.

Duurste selectie

Oud of jong, wat kosten ze eigenlijk? De selectie van Frankrijk is volgens Transfermarkt.nl het duurst met 1,08 miljard euro. Spanje is niet veel goedkoper hoor, die kosten bij elkaar 1,04 miljard. Het 3e dure team blijft gelukkig net onder het miljard: dat is Brazilië. Die hele selectie moet 952 miljoen kosten. Grappig detail: alle selecties van de 32 landen bij elkaar kosten 10,35 miljard.

Goedkoopste selectie

Maargoed, met al die dure mannetjes bij elkaar zijn er natuurlijk ook spelers die je voor een spreekwoordelijke appel en een ei op kunt halen. De selectie van Panama is het goedkoopst, 9,43 miljoen. Ter vergelijking, Wout Weghorst denkt dat hij al meer dan 10 miljoen moet kosten. Een stuk duurder dan Weghorst is de op 1 na goedkoopste selectie, die van Saudi-Arabië. De 23 spelers kosten een slordige 18,7 miljoen. Peru heeft ook een verassend goedkope selectie. Voor 37,5 miljoen mag je 23 Peruaanse spelers in je achtertuin opstellen.

Zwaarste speler

De zwaarste speler van het WK is Roman Torres van Panama. Hij weegt 99kg. Hij is niet het enige zwaargewicht tijdens het WK: Almuaiouf Abdullah (Saudi-Arabië), Jannik Vestergaard (Denemarken) en Harry Maquire (Engeland) wegen maar een kilo minder. Shinwook Kimvan Zuid-Korea sluit het rijtje zwaargewichten af en weegt 97 kilo.

Lichtste speler

Het tegenovergestelde van deze zwaargewichten zijn de lichtere mannetjes. Takashi Inui van Japan weegt maar 59 kilo. Jesse Lingard van Engeland weegt maar 60kg en Joao Moutinho (Portugal), Al-Breik Mohammed (Saudi-Arabië), Nahitan Nandez, Lucas Torreria (beide Uruguay) en Dries Mertens (België) wegen maar 61 kilo. Opvallend is wel dat dit niet eens de kortste spelers van het toernooi zijn.

Kortste speler

Maar wie zijn dan wel de kleintjes tijdens dit WK? Alberto Quintero (Panama), Al-Shehri Yahya (Saudi-Arabië) en Xherdan Shaqiri (zonder twist, uit Zwitserland) zijn met 1,65 de kaboutertjes van dit toernooi. Niet heel veel groter is Javier Aquino van Mexico, hij is 1,66, maar de geruchten gaan dat hij op zijn tenen stond tijdens de meting. Manuel Lanzini, Eduardo Salvio (beide Argentinië) Andres Guardado (Mexico) en Mbark Boussoufa (Marokko) zijn nog net een centimetertje langer, 1,67.

Langste speler

Nu we de kaboutertjes hebben gehad zijn we ook wel benieuwd wie de lange slungels zijn van het toernooi. Als het aan Peter Crouch (2,01 meter) had gelegen was hij de langste geweest, maar hij mocht ondanks zijn open sollicitatie niet mee met Engeland. Wie is dan de lange Jan van dit WK? Lovre Kalinic van Kroatië steekt met 2,01 meter boven iedereen uit, maar Jannik Vestergaard van Denemarken is met een ronde 2 meter niet veel kleiner. Fedrico Fazio (Argentinië) en Thibaut Courtois (België) sluiten het lijstje met 1,99. Wij verheugen ons nu al op een foto van Mertens en Courtois naast elkaar.

Land met de meeste WK deelnames

Sommige landen zijn er gewoon altijd bij. Die kun je bijna bij voorbaat al opschrijven. De top-3 zal je dan ook niet verbazen.

1. Brazilie (21)

2. Duitsland (19)

3. Argentinië (17)

Land met de minste WK deelnames

Maar wie zijn er dan nooit bij? Nou, voor IJsland en Panama is dit hun debuut. Senegal en Servië waren er 1 keer eerder bij, dus de teller staat op 2. Egypte begint aan zijn 3e WK. 

De meeste WK overwinningen

Tja, Nederland won het WK nog nooit, maar wat waren we er soms dichtbij... Laten we het daar niet meer over hebben. Maar wie mocht dat gouden bekertje dan al wel vaker omhoog houden? Brazilië is met 5 overwinningen de 'rekordmeister'. Dat woord is een prima bruggetje naar de nummer 2: Duitsland, al moeten die hun plek delen met Italië. Beide landen wonnen 4 keer, dus Duitsland heeft een goede kans om op gelijke hoogte te komen met Brazilië. Italië uiteraard niet, want die zijn er, net als wij, niet bij. Argentinië en Uruguay staan op een gedeelde 3e plek. Zij mochten de beker 2 keer omhoog houden.

Kortste shirtnaam

Dit WK zijn er geen 2 letternamen op de shirts te vinden, maar wel spelers met een 3 letterachternaam op hun shirt. Joel Obi en John Ogu van Nigeria hoeven maar weinig verf voor hun naam te gebruiken. En ook Moussa Sow houdt het eenvoudig op de rug.

Langste shirtnaam

Jaren geleden hadden wij nog Vennegoor of Hesselink. Was dat nou omdat z'n moeder niet meer wist wie de vader was of had dat een andere reden? We dwalen af... Dit jaar heeft de Engelse verdediger Trent Alexander-Arnold de langste achternaam op het shirt gedrukt staan. Alexander-Arnold, we hebben nu al medelijden met de commentatoren, maar echt onder de indruk zijn we niet. Want hoewel dit natuurlijk een leuke poging is, komt het niet eens in de buurt van onze eigen Jan Vennegoor of Hesselink.