WK-finale vol bijzondere goals maakt Frankrijk wereldkampioen (video's)

Martijn Baars • 20:54, 15-07-2018 / Laatste Update: 23:01, 04-01-2024

Frankrijk heeft zondagavond het WK voetbal gewonnen. De Franse ploeg won in de finale met liefst 4-2 van Kroatië. De finale was om van te smullen met zoveel goals, maar er was helaas ook een negatieve hoofdrol voor de scheidsrechter uit Argentinië, Nestor Pitana.

De eerste helft was zinderend. Frankrijk Kwam in de 18e minuut op een 1-0 voorsprong. Antoine Griezmann maakte een schwalbe in de buurt van de zestienmeter, maar kreeg van de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana toch een vrije trap. Die krulde de sterspeler van Les Bleus op het hoofd van Mario Mandzukic. De Kroatische spits zag de bal via zijn hoofd in het eigen doel vallen.

Aiiii... 😣

Mario #Mandzukic scoort, maar doet dat in het voor hem verkeerde doel: 1-0 voor Frankrijk.#FRA #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/JAisc5ejOX

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 15 juli 2018

Mooie gelijkmaker

Nog geen 10 minuten later had Kroatië de stand weer gelijk getrokken. Het beter voetballende land verdiende de gelijkmaker. Uit een vrije trap ving Ivan Perisic de bal op en hij schoot na een stuit prima binnen voor de 1-1.

Meenemen met rechts, binnen rammen met links 💥

Ivan #Perisic maakt gelijk voor de Kroaten. Twee kansen, twee goals: 1-1.#CRO #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/KZtzoBFT9d

Penalty? Ja, zegt videoscheids!

Wéér 10 minuten later stond Frankrijk weer op voorsprong. Uit een corner maakte Perisic hands en na het bekijken van de beelden door de videoscheids en Pitana zelf, besloot de arbiter een penalty te geven. Antoine Griezmann koos de goede hoek en maakte er 2-1 van.

Zeg het maar...#FraKro #FRA #CRO#WorldCup pic.twitter.com/ZNxBh2R7Lp

🕺Griezmann!🕺

De Fransman maakt geen fout vanaf elf meter en mag zijn #Fortnite-dansje doen: 2-1.#FRA #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/36oCoxgpWx

Goal Pogba!

Na een kwartiertje in de tweede helft leek Frankrijk de wedstrijd al te beslissen. Paul Pogba schoot vanaf randje 16 eerst nog op een Kroaat, maar kreeg een herkansing. De bal rolde weer precies voor zijn voeten en met een perfect geplaatst schot verschalkte hij Subasic voor de 3-1.

C'est fini? 🤔

Paul Pogba zet de Fransen op 3-1. Wat kan Kroatië nog?#FRA #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/ukFlnSNAT7

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) July 15, 2018

Mbappé met de beslissing?

De 3-1 betekende de genadeklap voor Kroatië. Hoewel het land van Modric, Rakitic en al die andere sterren heel goed voetbalde, lukte het maar niet om door de Franse verdediging te komen. Doordat de Kroaten zo diep stonden, kon Frankrijk er op de counter uit. Lucas Hernandez gaf wonderkind Kylian Mbappé de bal op randje 16. Met een prima bekeken schot in de korte hoek werd het 4-1.

In de 👣 van #Pelé!

Kylian #Mbappé is de eerste tiener sinds het Braziliaanse fenomeen die scoort in een WK-finale.#FRA #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/JsidZm8zD0

Lloris blundert en maakt het spannend

Frankrijk leek de WK-titel al binnen te hebben, tot doelman Hugo Lloris enorm in de fout ging. Hij schatte de aanstormende Mandzukic verkeerd in en zag de Kroatische spits tegen de bal aanlopen en de 4-2 scoren.

Oooohhh #Lloris... 🙄#Mandzukic profiteert van een kapitale blunder van de Franse doelman: 4-2. #CRO #FraKro#WorldCup pic.twitter.com/KpRr9ahiSm

Tweede wereldtitel voor Frankrijk

Hoewel Kroatië het zeker probeerde, lukt het de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic niet om nog een aansluitingstreffer te maken. De 4-2 bleef zo lang op het scorebord staan dat het uiteindelijk de einduitslag werd. Frankrijk is voor de tweede keer wereldkampioen, na de eerste keer in 1998. Toen was Didier Deschamps, de huidige bondscoach van Frankrijk, nog speler.