De WK-selecties in geld: dit zijn ze waard
i

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

De WK-selecties in geld: dit zijn ze waard

admin • 13:59, 07-06-2018 / Laatste Update: 15:35, 05-01-2024

Lionel Messi en Neymar zijn meer waard dan 15 selecties, Mohamed Salah vormt in zijn eentje 76,5% van de waarde van Egypte en Spanje heeft een wel hele opmerkelijke MVP (most valuable player).

We checken in aanloop naar het WK de selecties en dan met name hoeveel ze waard zijn. Dat leidt tot deze opvallende dingen volgens de rekenkamertjes van Transfermarkt.com.

Geen drol waard

Om dan maar meteen onderaan te beginnen. Daar vinden we het opa-legioen van Panama. De gemiddelde leeftijd van de selectie is 29,3, maar belangrijker nog: hoeveel is dat stel waard? Nou echt geen drol! De 23-koppige selectie van het land heeft bij elkaar een lachwekkende waarde van 9,43 miljoen euro. Daarna krijgen we Saoudi-Arabië, dat met 18,7 miljoen euro toch 2x zoveel waard is.

Goedkoopjes van Lima tot Tokio

Als we even een lijn trekken naar de 100 miljoen, zien we dat 10 landen daar gewoon niet aan komen. Onder andere Australië, Japan, Peru en kwartfinalist op het vorige WK Costa Rica (tegen Nederland weet je wel). Bij Zuid-Korea is Heung Min-Son met zijn 50 miljoen in zijn eentje al meer dan de helft van de selectie van zijn land waard!

Messi en Neymar overtreffen de helft

Wat ook wel geinig is, is dat er spelers op het WK actief zullen zijn, die in hun eentje meer waard zijn dan complete selecties van landen bij elkaar. Lionel Messi en Neymar zijn allebei 180 miljoen waard en daarmee waardevoller dan bijna de helft van alle deelnemers! 15 landen, waaronder organisator Rusland, Zweden, Nigeria en zelfs Marokko, met onder andere Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi in de selectie, zijn goedkoper.

Salah moet het weer doen bij Egypte

Dan maken we een sprongetje. Wie vallen er net naast de top-10? Egypte, Zwitserland, Servië, Colombia, Polen, Denemarken en Senegal redden het net niet voor een eervolle plaats in de top-10. Opvallend is Mohamed Salah, die met zijn marktwaarde van 150 miljoen meer dan 76,5% van de totale waarde van Egypte is. Robert Lewandowski is met zijn 90 miljoen de absolute eindbaas bij Polen. James Rodriguez en Davinson Sanchez krikken de waarde van Colombia ook boven de 250 miljoen uit.

LEES OOK: Reizen voor het WK: deze zieke afstanden leggen nationale ploegen af

Opvallende nummer 11

Maar de meest opvallende is sowieso nummer 11. Met Sadio Mané, Kalidou Koulibaly, Keita Baldé en Idrissa Gueye staat er een behoorlijke waarde op het veld van Senegal. Die had je zo 1, 2, 3 misschien niet zo hoog verwacht. Alle spelers zijn actief in het buitenland (samen met Zweden de enige selectie zonder spelers uit de eigen competitie) en heeft een totale waarde van 290 miljoen euro.

De net-niet-top met CR7, Leo en de zotte duivels

In de top-10 zien we ook echt de absolute toplanden. Kroatië beschikt al jaren over topspelers en met Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic en Mateo Kovacic staan ze er nu ook weer goed voor. Het zet ze op de 10de plaats. Daarna komen Uruguay (met Luis Suarez en Edinson Cavani) en Portugal, waar Cristiano Ronaldo met 100 miljoen uiteraard de meest waardevolle is. 1 plekje daarboven staat Lionel Messi met zijn Argentinië.

België valt net buiten de top-5, maar heeft alsnog een beestachtige selectie die goed is voor een waarde van 756 miljoen euro! Absolute kassaspeler? Kevin de Bruyne met zijn 150 miljoen, gevolgd door Edin Hazard (110 mln.) en Romelu Lukaku (90 mln.)

Young boys en Gründlichkeit 

Dan zijn we nu aangekomen bij de echte toplanden. Engeland, waar alle spelers in de Premier League spelen, is de nummer 5. Het heeft de beschikking over behoorlijk wat jonge spelers. De gemiddelde leeftijd is 26 en daarmee het 1 na jongste team. De talenten zijn dan ook veel waard. Kijk maar naar Harry Kane (150 mln), Dele Alli (100 mln), Raheen Sterling (90 mln) en Marcus Rashford (65 mln). Regerend Weltmeister Duitsland doet het net iets beter met 9 miljoen meer. Zonder echte uitschieters weliswaar. Deutsche Gründlichkeit zullen we dat maar noemen. Alles schommelt zowat tussen de 30 en 50 miljoen, met hier en daar een piek en een daal. Maar Deutschland is helemaal in control.

LEES OOK: Dit is waarom Duitsland géén wereldkampioen wordt

Neymar en kompanen

En dan de top-3. Brazilië redt het ondanks superster Neymar van 180 miljoen net niet. Dat komt vooral doordat er toch wel wat 'goedkoopjes' tussen bungelen die niet meer dan 10 miljoen waard zijn. Zonde, want het land behoort altijd tot de topfavorieten. Helaas voor ze blijft de teller steken op een slordige 952 miljoen euro.

Wie trekt de Spaanse kar?

En Spanje? Tsja, die komen niet eens met een speler die de helft van Neymar waard is, maar staan toch op plek 2. Sergio Busquets (ja, je leest het goed!) is de meest waardevolle bij de WK-winnaar van 2010 met 80 miljoen. Daarmee blijft hij spelers als Isco en David De Gea voor. In totaal komen die Espanjolen met elkaar boven de 1 miljard: 1 miljard en 4 miljoen op precies te zijn.

La France est formidable!

Als we de Fransen dan in een opstelling moeten gooien, dan ziet dat er ongeveer zo uit. We zeggen niet dat dit de opstelling gaat worden, maar als bondscoach Didier Deschamps wil uitsloven stelt hij zijn meest waardevolle spelers op. Dan wordt dit het elftal van La France. Goed genoeg om wereldkampioen te worden? Dat moeten we nog zien, maar indrukwekkend is het wel.