5 opvallendste WK-momenten dag 10: een band, een speldje en middelvinger naar Iraanse geheime dienst
i

ANP

5 opvallendste WK-momenten dag 10: een band, een speldje en middelvinger naar Iraanse geheime dienst

Eimert Pruis • 00:55, 30-11-2022 / Laatste Update: 11:43, 07-01-2024

De 10e dag van het WK voetbal zit er alweer op. De 1e dag van de laatste groepsronde. Groep A en B weten we de standen nu en Oranje speelt in de 8e finales tegen de Verenigde Staten. Wat gebeurde er allemaal op dag 10? We zetten de 5 opvallendste momenten op een rijtje.

1. De ene draagt een OneLove-band de ander een speldje

De FIFA en Qatar gruwelen van de OneLove-band, dus wat kan je dan beter doen als protest tegen het mensenrechtenbeleid van de bond en de golfstaat dan die band omdoen? Dat dacht ook de Britse staatssecretaris van sport Stuart Andrew. Hij is zelf homo en toont ballen door gewoon de band om te doen bij Wales-Engeland.

Hoe anders was dat bij onze sportminister Conny Helder. Zij vond een band haar niet zo goed staan en koos voor een minuscuul speldje. Daar zal de Emir van onder de indruk zijn geweest!

De hoogste minister van Qatar lachte er om. Hij zat naast Helder en deed doodleuk een band om met de tekst Free Palestina. Nee politiek hoort niet in het voetbal, behalve als het Qatar en de FIFA uitkomt.

Lees ook: Homoseksuele Britse staatssecretaris draagt wél OneLove-band

2. Stéphanie Frappart wordt 1e vrouwelijke scheidsrechter op WK

Ook prachtig nieuws in het licht van progressiviteit binnen de FIFA en Qatar (of is het alleen voor de bühne?)! De bekende vrouwelijke scheids Stéphanie Frappart gaat namelijk Duitsland - Costa Rica fluiten op het WK. Die wedstrijd is donderdag en wij hebben er al zin in. Veel succes Stéphanie!

Lees ook: Stéphanie Frappart gaat geschiedenis schrijven: Française wordt eerste vrouwelijke scheids op WK

3. Weer soort van protest van Iraanse voetballers

Iran werd dan wel uitgeschakeld door de VS, de Iraanse voetballers zijn wel helden. Ze werden zwaar onder druk gezet om het volkslied te zingen, maar bleven strijden tegen het regime. Eerst zongen ze niet, toen een beetje mompelen en dinsdag zongen ze wel, maar hun gezichten spraken boekdelen.

Lees en zie ook: 🎥  | Geheime dienst Iran kijkt mee: Iraanse voetballers zingen volkslied mee als boer met kiespijn

4. 'Boodschappenspel op Max is spannender dan Oranje!'

Oranje speelde ook deze dinsdag en het was saaier dan saai. Veel Nederlanders uitten hun frustratie over het slechte spel van Oranje op Twitter. Van het boodschappenspel van Max tot opdrogend verf, veel dingen waren spannender dan Oranje.

Lees ook: #NEDQAT | Twitterend Nederland over traag Oranje: ‘Inspiratieloze bejaarden, drogend verf is spannender’

5. Van 6.500 doden via 3 naar 500 doden. Toernooibaas komt met opvallende nieuwe 'cijfers'

Amnesty heeft het over honderden tot duizenden doden en The Guardian had na heel lang en diepgravend onderzoek 6.500 doden geteld. Toch hielden de FIFA en de Qatarese toernooiorganisatie heel lang vast aan 3 dodelijke slachtoffers bij het bouwen van de WK-stadions. Tot vandaag. In gesprek met Piers Morgan zegt de big boss Hassan Al-Thawadi dat er tussen de 400 en 500 doden zijn gevallen. Een fraai staaltje verwachtingsmanagement en bovendien vielen de wijze woorden weer: 'Natuurlijk is elke dode er 1 teveel'. Maar je ziet hem denken 'het was het allemaal meer dan waard'.

Lees en zie ook: 🎥 | WK-baas: ‘3 doden bij bouw stadions? Klopt niet, getal ligt rond de 400-500’