Brazilië of Qatar: op welk WK gebruikte Van Gaal de meeste spelers in de poulefase?

29 november 2022

Getty Images

Het Nederlands elftal boekte dinsdagavond een vrij dooie, maar simpele zege op Qatar. Tegen de rijkbetaalde amateurs van het gastland stond Oranje al vrij snel na rust met 2-0 voor. Tijd om Xavi Simons en/of Jeremie Frimpong te laten debuteren, zou je denken. Bondscoach Louis van Gaal gebruikte echter zijn gebruikelijke wissels. Dus leek het ons leuk om na te gaan hoeveel spelers Nederland inmiddels heeft gebruikt en dat te vergelijken met het vorige WK.


Een kleine sidenote: op het WK van 2014 mocht Louis van Gaal maar 3 keer wisselen en zaten er maar 23 spelers in de selectie. Dit jaar heeft hij 5 (of 6) wisselmogelijkheden.

Poulewedstrijden Oranje 2014
Spanje 1-5 Nederland
Australië 2-3 Nederland
Nederland 2-0 Chili

Gebruikte spelers: 18 van de 23 (78,2 procent)
Niet gebruikte spelers: Michel Vorm, Tim Krul, Paul Verhaegh, Jordy Clasie en Klaas-Jan Huntelaar

Poulewedstrijden Oranje 2014
Senegal 0-2 Nederland
Nederland 1-1 Ecuador
Nederland 2-0 Qatar

Gebruikte spelers: 18 van de 26 (69,2 procent)
Niet gebruikte spelers: Remko Pasveer, Justin Bijlow, Stefan de Vrij, Tyrell Malacia, Jeremie Frimpong, Luuk de Jong, Noa Lang en Xavi Simons

Hoopvol feitje
Overigens is er voor de niet gebruikte spelers van dit toernooi hoop. In 2014 gebruikte Louis van Gaal uiteindelijk al z'n selectiespelers. Oranje speelde uiteindelijk 7 wedstrijden. In de laatste wedstrijd, om de 3e plek tegen Brazilië, werd Michel Vorm nog ingebracht. De doelman was tot voor dat duel de enige niet gebruikte international.