📸 | Opvallend: WK-ballen van Adidas liggen ‘aan de oplader’

30 november 2022

Op Twitter verscheen woensdag een opvallende foto van een aantal WK-voetballen van Adidas die aan een oplader lijken te liggen. Nep of echt? Volgens VI is dit echt, want de bal van Adidias, genaamd Al Rihla, bevat namelijk een sensor en die heeft natuurlijk wel juice nodig!


In de Adidas-ballen zitten sensoren en een kleine accu verwerkt. Met de sensor in de bal kan een exacte locatie van de bal worden bepaald. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de hawk-eye-technologie. Daarmee kan de VAR namelijk simpel checken of een bal in zijn geheel over de doellijn is of niet. Ook wordt daarmee elke aanraking geregistreerd.

Nep-goal van Ronaldo
En dat dat handig is, zagen we bij de zogenaamde goal van Cristiano Ronaldo tijdens Portugal - Uruguay. De aanvaller claimde een goal, maar dankzij deze technologie werd zijn 'kopbal' niet geregistreerd. En dus kwam de goal niet op zijn naam, maar op die van Bruno Fernandes, tot teleurstelling van Ronaldo.

Accu
De mini-accu is uiteraard bedoeld om de sensor weer op te laden en gaat naar verluidt een uurtje of 6 mee zonder op te laden. De ballen zijn uiteraard wel draadloos op te laden; de draadjes op de foto zijn die van de inductieplaatjes onder de ballen.