Opvallendste WK-momenten dag 14: Oranje naar kwartfinale, Messi jubileert

3 december 2022

Getty Images

Dag 1 van de knock-outfase, tegelijk dag 14 van het WK 2022, verliep uitstekend voor Nederland. De Verenigde Staten werd met 3-1 naar huis gestuurd, terwijl Oranje minstens nog 1 match in Qatar blijft. Dit zijn de 5 mooiste momenten van zaterdag 3 december 2022.


1 Nederland telt weer mee in de voetbalwereld! Na het missen van het EK 2016 en WK 2018, en het beroerde EK 2020 (in 2021), staat Oranje in de kwartfinale van het WK 2022. Het recept is hetzelfde als in 2014: in de tegenstoot. We noemen het 'totaalcountervoetbal'.

Lees meer: Totaalcountervoetbal en sublieme Dumfries brengen Oranje naar kwartfinales na zege op VS

2 In de groepsfase was Denzel Dumfries amper te bekennen. Hij slofte wat op en neer, gaf slechte passes en leek misschien wel rijp voor een wissel. Maar in de 8e finale explodeerde hij in Dynamite Dumfries! Van Gaal kon hem wel zoenen - en deed dat ook.

Check dit: Louis van Gaal 💖 Denzel Dumfries en zoent de man of the match 

3 Argentinië begon het toernooi met een smadelijke domper tegen Saudi-Arabië. De 2-voudig wereldkampioen krabbelde op, won 3 keer op rij en kan rekenen op Messi. Toch ging het niet heel soepel tegen Australië.

Meer weten? Argentinië zet dankzij Messi en blunderkeeper Australië opzij en treft nu Oranje

4 Over Messi gesproken: de Argentijn speelde zijn 1000e profduel ooit. Verdiep je hier in de cijfertjes:

Lionel Messi scoorde in de meerderheid van zijn 999 profduels tot nu toe

5 In Nederland blijft er weerstaand tegen het on-Hollandse counterspel. In het buitenland zien ze dat vaak toch anders en blijven de clichébeelden van het vroegere Oranje hangen. Amerikaanse media waren best onder de indruk van ons.

Zie hier: Amerikaanse media: ‘Team USA werd weggespeeld door Nederland’