Wayne Rooney heeft advies voor Southgate: ‘Ik zou de opstelling niet veranderen’

4 december 2022

Getty Images
wayne-rooney-engeland-advies-senegal-knock-outwedstrijden-wk-2022-qatar

Wayne Rooney, die met Engeland 5 knock-outwedstrijden heeft gespeeld, heeft in zijn column in de Sunday Times advies gegeven aan bondscoach Gareth Southgate. Hij schreef dat hij de opstelling niet zou veranderen en blikte terug op eerdere uitschakelingen die hijzelf als speler heeft meegemaakt. Al met al 'zou Engeland gewoon naar de kwartfinale moeten gaan'.


In heel Engeland rijst de vraag op wat Southgate met de opstelling moet doen. Vooral rondom Phil Foden is er veel te doen. De Manchester City-speler moest tweemaal genoegen nemen met een plaats op de bank en stond pas in de basis tegen Wales in de laatste groepswedstrijd. Hij was daar meteen belangrijk en scoorde ook. Fans zien hem graag weer starten, maar het gevoel overheerst dat hij weer op de bank moet plaatsnemen. Dat is iets wat Rooney niet zou aanmoedigen: "Ik zou de opstelling niet veranderen."

Meer controle
Rooney geeft aan dat Marcus Rashford en Foden gewoon weer moeten starten. "Foden geeft je meer controle en zorgt voor vlotter spel, Rashford zijn vertrouwen is erg hoog, en dat is alles wat Rashford nodig heeft." Ook luidt hij de loftrompet voor aanvoerder Harry Kane, die bekritiseerd wordt omdat hij te weinig scoort. "Hij is gemaakt voor dit soort wedstrijden, de druk is hoger en dan stapt Kane naar voren."

Raak niet in paniek
Rooney blikte ook terug op eerder uitschakelingen toen hij speler was en wat er toen gebeurde. Hij blikte terug op de verloren finale tegen Italië op het EK 2020. "Dit team kan leren van hun eigen fouten in een knock-outwedstrijd. Toen zij zelf snel scoorden, ging het wedstrijdplan het raam uit en werd er alleen maar verdedigd. Om dan na een tegenslag weer een positieve mindset te krijgen, na alleen maar verdedigen is zeer lastig."

Bij je plan blijven dus, is het devies van de Engeland-legende.