WOW! Turkije verslaat wereldkampioen Frankrijk; België heeft makkelijke avond

8 juni 2019

REUTERS

Turkije heeft voor een zieke verrassing gezorgd in EK-kwalificatiepoule H. In eigen huis zetten de Turken wereldkampioen Frankrijk te kijk (2-0). Doeiiii. De ploeg van Senol Günes won zijn eerste twee wedstrijden ook al en neemt daardoor de koppositie over van de Fransen.


Na de WK-winst in 2018 verloor Les Bleus slechts 1 keer: op 16 november was Oranje in de Kuip te sterk (2-0) in het duel voor de Nations League. Zaterdag ging Frankrijk ook met 2-0 eraf. Maar de wijze waarop was echt om je kapot voor te schamen.Niet 1 schot op doel
In Konya keek een zeer matig Frankrijk halverwege tegen een achterstand aan door treffers van Kaan Ayhan en Roma-talent Cengiz Ünder. Het was niet onverdiend. Frankrijk had niet één schot (!) op doel. En dat terwijl vedettes als Paul Pogba, Kylian Mbappé en Antoine Griezmann allemaal meededen.

Door de nederlaag zakt Frankrijk naar de tweede plaats in poule H met zes punten uit drie duels, net zoveel als nummer drie IJsland. Turkije won alle drie zijn poulewedstrijden.

Geen problemen voor België
De Belgen hadden weinig moeite met Kazachstan. Al na een kwartier leidde de ploeg van Roberto Martinez met 2-0 door treffers van Dries Mertens en Timothy Castagne. Vlak na rustte besliste Romelu Lukaku het duel: 3-0. De ploeg leidt, mede door deze zege, in Groep I.

Schotland
In diezelfde poule deed Schotland op de valreep goede zaken. Kersverse Champions League-winnaar Andrew Robertson scoorde de eerste treffer in het thuisduel met Cyprus. Dat leek ook het enige doelpunt, maar Ioannis Kousoulos zette de Cyprioten drie minuten voor tijd op gelijke hoogte. Invaller Oliver Burke (22) bleek één minuut voor tijd het goudhaantje met zijn allereerste treffer voor de nationale ploeg.

De Schotten nemen door de zege de derde plaats in met zes punten uit twee duels. Op plek twee staat Rusland met hetzelfde aantal punten maar een aanzienlijk beter doelsaldo.

Italië
Ook Italië kwam niet in de problemen. In Griekenland werd het 0-3 door doelpunten voor rust van Nicolò Barella, Lorenzo Insigne en Leonardo Bonucci. De Italianen, die in drie duels nog geen tegentreffers incasseerden, gaan zonder puntenverlies aan kop in Groep J met drie punten voorsprong op Finland.