Ziek! Dit betaalde Ajax de afgelopen jaren aan boetes voor wangedrag

26 februari 2020

BSR Agency

Het aansteker-incident met Getafe-spits Deyverson is niet het 1e supportersprobleem van Ajax in Europa. De Amsterdammers zijn hét Nederlandse hoofdpijndossier. Ook de harde kern van Feyenoord misdraagt zich flink, schrijft het AD.


Sinds januari 2018 kreeg Ajax in totaal 362.000 euro aan boetes opgelegd door de UEFA en de KNVB. Met name de UEFA heeft de laatste jaren veel rekeningen richting Amsterdam gestuurd. Het succesvolle Champions League-avontuur van Ajax afgelopen seizoen kostte ook flink wat centen. In de campagne, die uiteindelijk strandde in de halve finale, moest Ajax in totaal 182.000 euro boete betalen.

Wangedrag
Die boetes kwamen met name voort uit wangedrag van de fans. Zo kregen de thuiswedstrijd tegen Bayern München en de uitwedstrijden tegen Benfica, Real Madrid en Juventus qua prijskaartje een flink staartje. In die wedstrijden blokkeerde Ajax-supporters de trappen, waardoor de veiligheidsdiensten niet in staat waren hun werk te verrichten. Ook gooiden ze voorwerpen op of richting het veld.

KNVB
Ook kreeg Ajax sinds het begin van 2018 2 boetes van de KNVB voor het afsteken van vuurwerk. Algemeen directeur Edwin van der Sar moest tweemaal 15.000 euro aftikken. In de Champions League-groepsfase van dit jaar gingen de fans van Ajax over de schreef op bezoek bij Valencia.

Feyenoord
Ajax is niet het enige zorgenkindje. Ook de supporters van Feyenoord gaan regelmatig buiten het boekje. Terwijl Ajacieden zich misdragen met het gooien van voorwerpen, zijn Feyenoord-supporters notoire afstekers van vuurwerk. De Rotterdamse club ontving sinds januari 2018 in totaal voor 216.500 euro aan boetebrieven op de mat. 

Een lager bedrag, maar Feyenoord speelde in de afgelopen 2 kalenderjaren ook minder wedstrijden. Met de potjes uit 2018 en 2019 bij elkaar opgeteld komen de Rotterdammers op een totaal van 12 Europese wedstrijden. Ajax speelde in dezelfde periode meer dan het dubbele van dat aantal: 28 Europese wedstrijden.

Europa League
Dit seizoen staken Feyenoord-supporters vuurwerk af tijdens de thuiswedstrijd tegen Young Boys. Dat kwam de Rotterdamse club op een voorwaardelijke boete van 36.000 euro te staan. Ook het uitduel kostte Feyenoord 55.000 euro. Feyenoord en Ajax betaalden zo samen liefst 578.000 aan boetes. Daarmee zijn de rivalen de Nederlandse clubs met het meeste wangedrag vanaf de tribunes.

Nieuwe Ajax-boete?
Ajax moet opnieuw vrezen voor een geldboete. Getafe-aanvaller Deyverson werd vorige week tijdens het heenduel (2-0) geraakt door een aansteker vanuit het uitvak. Ajax heeft nog 5 dagen om te reageren op de beschuldigingen. De UEFA beslist 26 maart of Ajax een straf krijgt of niet.