‘Zo fixte Stellar Group dit Nederlandse talent al op z’n 15e’

9 juli 2016

Pro Shots

Deze week maakte het grote publiek kennis met de Stellar Group. Het Britse agentschap, met sterren als Gareth Bale onder contract, kwam na een item van Nieuwsuur in opspraak. Sportnieuws dook de documenten in om uit te zoeken hoe deze geldmachine in zijn werk gaat. We zoomen in op de transfer van oud-Ajacied Javairô Dilrosun.

Dilrosun verkaste volgens de officiële documenten op 1 juli 2014 van Ajax naar Manchester City. De Engelse topclub, en andere grootmachten met hen, vissen al jaren in de Nederlandse talentenvijver.

Regels
Dat kunnen zij doen omdat de regels van de Europese Unie vrij verkeer van personen mogelijk maakt. Wereldvoetbalbond FIFA verbiedt het clubs echter om spelers vóór hun 16e verjaardag een contract te laten tekenen en ook zaakwaarnemers mogen zich voor die tijd niet met de spelertjes bemoeien, zo besloot de FIFA in 2009. Regels waar de Stellar Group, dat sinds 1994 in het profvoetbal actief is, schijt aan heeft, zo liet Nieuwsuur al zien. Bij de Dilrosun-transfer komen de bijzonderheden aan het licht.

Bijzonderheid 1: hele snelle deal
Krap een week nadat Dilrosun  zijn 16e verjaardag (22 juni 2014) vierde, ging zijn contract bij Manchester City al in. Dat zou betekenen dat het talent in 8 dagen voor het eerst met de Stellar Group gesproken heeft, daarna een contract tekende bij het agentschap en vervolgens de overgang naar Manchester City óók nog werd afgerond.

Bijzonderheid 2: een bedrijf voor papa en/of mama
Net als bij andere transfers die de Stellar Group mogelijk maakte voor talenten als Kyle Ebecilio, Rodney Kongolo en Timothy Fosu-Mensah richtte het agentschap een bedrijf op voor de ouder(s) van het talent. Bij Dilrosun heet dit bedrijf 'Dilroson Goals Limited'. Het is onduidelijk wat dit bedrijf precies doet. De beschrijving van de Engelse 'Kamer van Koophandel' kan daar ook geen duidelijkheid over scheppen: de bedrijfscode valt onder het kopje 'bedrijven die overige diensten leveren'.

Bijzonderheid 3: aanvraagdatum voor bedrijfslicentie
Dat is nog niet het meest opmerkelijke aan deze zaak: de inschrijving van dat bedrijf werd op 6 maart 2014 al ingediend. Op dat moment was Dilrosun nog 15 jaar, wat er dus op wijst dat er destijds al contact was tussen het talent en de Stellar Group.

Tegen de regels
En dat is sinds 2009 dus verboden. Of Manchester City op dat moment ook al betrokken was bij de deal, is niet bekend. Mocht dat het geval zijn, kan het een straf verwachten zoals Barcelona die in 2014 al opgelegd kreeg. Stellar Group kan volgens FIFpro-voorzitter Theo van Seggelen waarschijnlijk een klacht van de FIFA verwachten.

Eigen schuld
En ja: dat is hun eigen, domme schuld. Helemaal omdat de Britten al die bedrijven opzetten via de Quick Acces Formation. Dat is een organisatie die zich specialiseert in het opzetten van bedrijven voor anderen en geven op hun website de garantie dat dit binnen zeven werkdagen geregeld is. Gaan we daar van uit, dan is de aanvraag eind april of begin maart gedaan.