2019: Nu al het succesvolste jaar OOIT voor Jumbo-Visma

12 september 2019

BELGA

De overwinning van Dylan Groenewegen in de Tour of Britain kreeg woensdag een bijzondere lading voor wielerploeg Jumbo-Visma. De 26-jarige sprinter bezorgde de Nederlandse wielerequipe de 46ste overwinning van het seizoen, een all-time record voor de ploeg. En ja, dan rekenen we uiteraard de voorgangers (andere sponsoren) ook mee.


Het zat er al een tijdje aan te komen dat het oude record, de 45 zeges van het toenmalige Buckler – Colnago – Decca (een van de vele voorgangers van de hedendaagse ploeg) in 1990, zou gaan sneuvelen. Jumbo-Visma beleeft een buitengewoon succesvol jaar, en is op dit moment onder meer op weg naar eindwinst in de Vuelta met Primoz Roglic.

Succesvolste jaren Jumbo-Visma en voorgangers (sinds 1990):
1. 2019 (Jumbo-Visma): 46 zeges*
2. 1990 (Buckler-Colnago-Decca): 45 zeges
3. 2013 (Blanco/Belkin): 38 zeges
4. 1998 (Rabobank): 36 zeges
5. 1996 (Rabobank): 34 zeges
*op 12 september 2019

Groenewegen en Roglic
Meer dan de helft van alle overwinningen dit seizoen werd tot nu toe behaald door 2 alleskunners van Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen en Primoz Roglic. Waar Groenewegen de eerste helft van dit jaar onder meer 2 etappes won in Parijs-Nice (waarvan 1 in de gele leiderstrui), toonde Roglic zich opnieuw een veelvraat in het korte rondewerk. De Sloveen won het eindklassement van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE Tour), de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië en pakte daarbij ook nog eens vier etappes.

Giro
Roglic ging naar de Giro d’Italia om zijn eerste grote ronde te winnen, maar piekte te vroeg en werd uiteindelijk 3de (inclusief 2 tijdritzeges). De Sloveen laste een pauze in en koerste voor de Vuelta alleen nog maar op het nationale kampioenschap.

Tour de France
Groenewegen ging op zijn beurt als topfavoriet voor de eerste gele trui naar de Tour de France, maar zag die kans in rook opgaan door een valpartij. De sprinter won uiteindelijk nog wel de zevende etappe, in een millimetersprint met Caleb Ewan. Na een periode van rust en opladen keert Groenewegen deze week terug in de Ronde van Groot-Brittannië, waar hij al drie etappes won. Inmiddels is de Amsterdammer met 14 overwinningen voorlopig de meest succesvolle renner van 2019.

Tekst gaat verder onder het kader.

Zeges per renner bij Jumbo-Visma*
Dylan Groenewegen: 14 zeges
Primoz Roglic: 10 zeges
Mike Teunissen: 5 zeges
Wout van Aert: 4 zeges
Ploegentijdrit/Hammer Series: 4 zeges
Amund Grøndahl Jansen: 2 zeges
Jos van Emden: 2 zeges
Antwan Tolhoek: 1 zege
Tony Martin: 1 zege
Jonas Vingegaard: 1 zege
Laurens de Plus: 1 zege
Sepp Kuss: 1 zege
*Op 12 september 2019

Debutanten
Dat de 46 overwinningen van Jumbo-Visma niet alleen op het conto van Groenewegen en Roglic zijn te schijven, blijkt wel als we dit seizoen beter onder de loep nemen. Met Amund Grøndahl Jansen (derde etappe ZLM Tour), Antwan Tolhoek (zesde etappe Ronde van Zwitserland), Jonas Vingegaard (zesde etappe Ronde van Polen) en Laurens de Plus (eindklassement Binck Bank Tour) pakten onder anderen vier jonge renners hun eerste profzege.

Van Aert
Daarnaast ontpopte Wout van Aert zich dit seizoen tot revelatie. De 24-jarige Belg reed een indrukwekkend voorjaar en won daarna prompt twee etappes in de Dauphiné. De 3-voudig wereldkampioen veldrijden werd ook nog eens Belgisch kampioen tijdrijden, voor hij zijn debuut maakte in de Tour de France.

Again de Tour
De Tour van dit jaar bracht het collectief Jumbo-Visma op de beste manier naar boven. Mike Teunissen sprintte in Brussel met een ultieme jump naar de gele trui (de eerste voor Nederland in 30 jaar), nadat kopman Groenewegen vlak voor de laatste kilometer ten val was gekomen. De volgende dag won Jumbo-Visma met overmacht de ploegentijdrit, een onderdeel waar de ploegleiding de laatste jaren veel in investeerde. Sprintzeges van Groenewegen en een wederom verrassende Van Aert bezorgden Jumbo-Visma, dat ook het tourpodium haalde met Steven Kruijswijk, uiteindelijk 4 etappe-overwinningen.


Aantal overwinningen sinds instappen Jumbo:
2015 (LottoNL-Jumbo): 6
2016 (LottoNL-Jumbo): 19
2017 (LottoNL-Jumbo): 26
2018 (LottoNL-Jumbo): 33
2019 (Jumbo-Visma): 46*
*Op 12 september 2019

Daarmee stopt de zegeteller van Jumbo-Visma dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet bij 46 zeges. Met de komst van Tom Dumoulin schakelt de ploeg vanaf volgend jaar weer een stapje verder: elke grote ronde meedoen om de eindoverwinning. 2019 is nu al het succesvolste seizoen ooit voor Jumbo-Visma, maar de beste jaren moeten wellicht nog komen.