5 redenen waarom het NIET bijzonder is dat Evenepoel Kristallen Fiets won

5 december 2019

EFE Sports

Remco Evenepoel werd woensdagavond in België verkozen tot wielrenner van het jaar en wist daarmee de felbegeerde Kristallen Fiets te winnen. Het wonderkind van Deceuninck-Quick-Step was daarmee de jongste winnaar van deze prijs ooit. Sportnieuws somt op waarom dat eigenlijk niet zo gek is.


1. Evenepoel is niet zomaar jong...
In België was er geen renner zo bekend bij de junioren als Evenepoel. Hij reed al zijn leeftijdsgenoten op een hoopje en dubbelde ze met imposante solo's. Niemand wist of hij kon sprinten, want hij had voor de tijd dat het daarop aan zou komen altijd iedereen al losgereden. Geen wonder dat de hele WorldTour-top toe wilde slaan: hij sloeg de beloftencategorie over. Iets wat geen enkele renner hem voordeed.

2. Ploeggenoten vonden hem arrogant
Een opmerkelijke uitspraak van ploeggenoot Philippe Gilbert eerder deze week: hij nam Evenepoel in het begin totaal niet serieus. Sterker nog, hij vond hem ronduit arrogant. Volgens Gilbert deed de jongeling uitspraken waarvan hij dacht: "Kalmeer eerst eens even." Evenepoel bewees zichzelf voor het team en de mening van Gilbert kantelde. Een vriendschap werd geboren.

Die vriendschap was zichtbaar op het afgelopen WK wielrennen. Kopman Gilbert viel hard, terwijl hij zich op en top voorbereid had voor de strijd om de wereldtitel. Terwijl hij in tranen zat, bleef Evenepoel aan zijn zijde. Een prachtig moment tussen 2 wielergeneraties in België.

3. De media leggen hem immense druk op
Je zou nog maar je 1e kilometers in het profpeloton moeten rijden en dan al de 'nieuwe Eddy Merckx' genoemd worden. Het zou niet voor de 1e keer zijn dat een jong talent ten onder gaat aan de gigantische druk van binnen- én buitenlandse media. Dit was niet het geval bij Evenepoel. Terwijl de roddelbladen zelfs in zijn liefdesleven doken, ging hij gewoon door met grote prestaties leveren. Alle lof en roem gaf hem misschien zelfs vleugels.

4. Hij rijdt met hetzelfde vertrouwen als waarmee hij praat
Goed, Evenepoel heeft dus vaak mooie praatjes. Enige wat je kan doen om dat te rechtvaardigen, is om ook te presteren. Evenepoel rijdt vaak met zoveel zelfvertrouwen dat hij op de raarste momenten demarreert. Dat levert hem soms succes op, zoals in de Adriatica Ionica Race. Daar rondde hij een solo van meer dan 25 kilometer succesvol af.

Het werkt ook wel eens tegen hem. Zijn ploeggenoot bij Deceuninck, Fabio Jakobsen, was woedend over het vele aanvalswerk van Evenepoel in de Ronde van België: "Ik ben razend, je gaat veel te vroeg. Ik heb de hele race nog geen bidon kunnen pakken", zo foeterde hij na afloop op zijn ploeggenoot. Het publiek gaat hem er echter niet minder om bewonderen.

5. Evenepoel verslaat niet de minste renners
Dat Evenepoel de Kristallen Fiets wint, mag zeker bijzonder genoemd worden. Wout van Aert won een Touretappe, Philippe Gilbert pakte Parijs-Roubaix en Victor Campenaerts verpulverde het werelduurrecord. Dan had je ook nog Greg Van Avermaet die bovenaan staat op de ranking van eendagswedstrijden. Toch ging de eer naar Evenepoel. Vermoedelijk omdat hij de hoop van de natie met zich meedraagt. Misschien niet als de 'nieuwe Eddy Merckx', maar wel als de 1e Remco Evenepoel. Dat hij zich heeft ontdaan van zijn oude bijnaam is zijn grootste prestatie het afgelopen seizoen.