Alaphilippe verrast sprinters in lastige 2e etappe San Juan, Evenepoel (18) pakt 1e trui

Getty

Sjors Tanis • 00:35, 29-01-2019 / Laatste Update: 10:32, 05-01-2024

Julian Alaphilippe heeft de 2e etappe in de Ronde van San Juan gewonnen. De renner van Deceuninck-Quick Step ging op het lastige laatste klimmetje in de aanval, kreeg Tiesj Benoot en Nairo Quintana mee, reed solo door en pakte zo zijn 1e overwinning van het seizoen.

Fernando Gaviria, de winnaar van de openingsetappe, eindigde in de achtervolgende groep en behoudt de leiderstrui. Vlak achter Alaphillipe eindigde Simone Consonni als 2e, terwijl Peter Sagan 3e werd.

Grote groep komt te laat voor Alaphilippe

Op weg naar finishplaats Peri Lago Punta Negra, met een lastige laatste kilometer, gingen 3 renners in de aanval. De Australiër Hamish Schreurs hield het langst stand in de ingekorte rit over 130 kilometer, maar ook hij werd op zo'n 10 kilometer van het einde teruggepakt door het peloton. Op het laatste klimmetje, op 3 kilometer voor de finish, viel Julian Alaphilippe aan. Benoot en Quintana volgden en op 2 kilometer van het einde hadden ze een kleine voorsprong op een achtervolgende groep.

Alaphilippe ging snel alleen door na twijfel bij de andere 2 en de Fransman pakte zo zijn 1e seizoenszege.

18-jarige Evenepoel pakt jongerentrui

Deceuninck-Quick Step mocht dubbel juichen na de etappe. Remco Evenepoel, het 18-jarige Belgische supertalent van de ploeg, rijdt in Argentinië zijn allereerste profkoers en heeft na de 2e rit al een trui te pakken. Hij finishte in de achtervolgende groep op Alaphilippe, staat nu 14e in het klassement en mag morgen de trui voor beste jongere aantrekken.

Op naar tijdrit

De leiding in de Ronde van San Juan blijft in handen van Gaviria. De razendsnelle Colombiaan won gisteren de 1e rit. Alaphilippe volgt in het klassement op 3 seconden en Consonni op 7. Morgen volgt in de Ronde van San Juan een tijdrit.

Mooi vervolg van prachtig 2018

Alaphilippe behaalde vorig seizoen 12 overwinningen. Hij won onder meer de Waalse Pijl en de Clasica San Sebastian. Ook schreef Alaphilippe 2 ritten in de Tour de France op zijn naam én won hij in de Tour de bolletjestrui als eindwinnaar van het bergklassement.