Alaphilippe wint eindsprint van Mollema en pakt overwinning in San Sebastián (video)

4 augustus 2018

Julian Alaphilippe heeft de 38ste Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. Na 231 kilometer koers gaf de bergkoning van de voorbije Tour de France Bauke Mollema het nakijken in de baai van de Baskische stad.


Op zo’n 40 kilometer werd de kopgroep van de dag, bestaande uit 4 Spanjaarden en 2 renners uit Frankrijk, ingerekend. Daarna probeerde onder meer Kruijswijk het om weg te komen, zodat later Primoz Roglic kon worden uitgespeeld door LottoNL-Jumbo.

Valpartij
Aan dit plannetje kwam echter abrupt een einde toen een 10-tal renners ten val kwam met nog iets meer dan 20 kilometer te gaan. Roglic en Tony Gallopin waren de voornaamste favorieten die erbij betrokken waren. Mikel Landa leek het zwaarst getroffen, hij bleef lange tijd op de grond liggen en kreeg medische hulp.

Tolhoek valt aan
Daarna kon de koers losbarsten op de loeisteile Murgil Tontorra, die vooraf al als scherprechter werd geacht. Het was Antwan Tolhoek die er een draai aan gaf. Een groepje met daarin onder meer Bauke Mollema, Greg van Avermaet en Alaphilippe plaatste een tegenaanval. Mollema en de Fransman bleken veruit de sterksten. Ze sloegen al snel een gaatje en het was duidelijk dat het tussen deze 2 renners zou gaan.

Sprint
Beide renners wachtten af tot de Fransman aanging op 150 meter van de streep. Mollema boog vlak voor de finish het hoofd en gaf zich gewonnen.