Alles wat je moet weten over de virtuele Ronde van Vlaanderen

5 april 2020

photo: Cor Vos

Als die stomme coronacrisis niet aan de hand was geweest, konden we vandaag genieten van de Ronde van Vlaanderen. Een van de hoogtepunten van het vroege wielerseizoen. Gelukkig hebben de organisatoren nog een soort alternatief gevonden: de virtuele Ronde van Vlaanderen!


Daar nemen 13 profrenners het tegen elkaar op. Dit doen ze vanuit huis, op hun echte fiets. Hun achterwiel zetten ze in een soort rollerbank. Die staat weer aangesloten aan de televisie. Hoe harder ze trappen, hoe harder hun poppetje in het 'spel' gaat. Zo zullen ze de laatste 32 kilometer van de Ronde rijden.

Wie doen er mee?
Het deelnemersveld bestaat uit Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), Greg van Avermaet (CCC), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Zdenek Stybar, Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Thomas De Gendt, Tim Wellens (Lotto Soudal), Michael Matthews, Nicholas Roche (Team Sunweb), Greg Van Avermaet (CCC), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Olivier Naesen (AG2R) en Alberto Bettiol (Education First).

Waar kunnen we het zien? En hoe laat?
Geloof het of niet, de virtuele Ronde van Vlaanderen wordt live uitgezonden op tv. Je moet wel even op zoek naar de Belgische kanalen op je beeldbuis. Sporza zendt alles direct uit. Als je niet wilt missen, zorg dan dat je om 15.30 uur klaar zit. Want dan begint het spektakel!

Wie gaat er winnen?
Helaas, we hebben geen glazen bol. Maar omdat alle renners vanuit huis zelf hun fiets vooruit moeten trappen - en dus geen profijt hebben van elkaar of een groot peloton - kun je de virtuele wedstrijd vergelijken met een tijdrit. Van de 13 deelnemers lijken Remco Evenepoel, Thomas De Gendt en Wout van Aert daar het best in.