Olympisch wielerkampioene Kiesenhofer tekent 1e contract bij WorldTour-ploeg

31 januari 2023

Pro Shots
Anna Kiesenhofer Amateur Olympisch Kampioene Tekent 1e Contract Ooit Bij World Tour Ploeg Israel Premier Tech Roland Reactie

Kennen jullie wielrenster Anna Kiesenhofer nog? De nu 31-jarige Oostenrijkse, die bij de Olympische Spelen in Tokio van 2 jaar geleden als amateur de gouden medaille won bij de wegwedstrijd, heeft dinsdag haar 1e contract bij een WorldTour-ploeg ooit getekend! De kampioene gaat rijden voor Israel-Premier Tech-Roland en is daarmee officieel geen semi-prof meer. Gefeliciteerd!


Kiesenhofer verraste in Tokio vriend en vijand door alle - voornamelijk Nederlandse - concurrenten letterlijk achter zich te laten. Ze ontsnapte en koerste solo naar de gouden plak. Annemiek van Vleuten, die door Kiesenhofer na afloop destijds geprezen werd, pakte zilver.

Berekening als een baas
Nadien verklaarde Kiesenhofer dat 'haar weg naar goud' 1 grote, echte rekensom was: destijds was ze namelijk nog werkzaam als wiskundelerares, nadat ze eerder aan meerdere internationale universiteiten studeerde.

Kiesenhofer reed eerder al wel voor een profploeg: in 2017 voor Lotto-Soudal. Ze focuste zich daarna niet meer op een loopbaan in het peloton omdat ze zich daar naar eigen zeggen te ongemakkelijk voelde. In 2022 besloot ze het toch te proberen bij het Spaanse team Soltec. Voor hen reed ze in dat jaar de Vuelta, waarin ze 20e werd.

WorldTour
De ervaren renster gaat zich bij haar nieuwe werkgever focussen op eendaagse koersen. "Ik heb er zin in", zei Kiesenhofer over haar nieuwe avontuur op de WorldTour. "Het wordt niet makkelijk, maar hopelijk kunnen we met dit geweldige team voor verrassingen zorgen." Laat dát maar aan Kiesenhofer over.