Annemiek van Vleuten spreekt ambities uit: wereldkampioen op de weg worden

20 september 2019

photo: Cor Vos

Nog even en dan barst het WK wielrennen in Yorkshire helemaal los. De Nederlandse Annemiek van Vleuten gaat daarheen om haar wereldtitel op de individuele tijdrit te verdedigen. Een eerste doel. Maar daarna is er toch een groter doel: wereldkampioen op de weg worden. "Dat is een trui die je het hele jaar kunt showen."


Dat zei Van Vleuten in een gesprek met het ANP. Als ze moet kiezen, gaat ze liever voor de befaamde regenboogtrui, dan voor een gouden plak op de Spelen en het wereldkampioenschap in het tijdrijden. "Zodat je die trui vaker aan kunt en niet alleen in tijdritten. Dat je er ook altijd in kunt trainen." Ze volgt ongeschreven regels. "Alleen als ik op de tijdritfiets train, draag ik ‘m. Als ik overstap op de gewone fiets trek ik iets anders aan."

Om niets aan het toeval over te laten, vertrok Van Vleuten naar de Italiaanse bergen om te trainen. Alweer voor de 3de keer dit jaar. Haar leven staat op die manier compleet in het teken van wielrennen. "Ik ga graag de bergen in. Zeker in Livigno voel ik me inmiddels enorm thuis. Als ik in Nederland 6 uur moet fietsen zakt de moed me al bij voorbaat in de schoenen. Daar verheug ik me juist op een mooi rondje."

Ideaal
De periode tussen terugkeer uit Italië en het WK, drie weken, noemt ze ideaal. "Nu heb ik korter getraind, gewoon om de systemen te prikkelen, het gaat niet meer om opbouwen, alleen om vasthouden. Anders kom je weer in de vermoeidheid."