Baanwielrenners delen met wereldrecord flinke klap uit aan concurrentie: ‘Het is gestoord’

26 februari 2020

ANP

De Nederlandse teamsprinters pakten woensdag met een wereldrecord in Berlijn voor het 3e jaar op rij de teamsprint-wereldtitel. Harrie Lavreysen vond het 'gestoord'.


Jeffrey Hoogland, die een puike slotronde reed en een ticket voor de Spelen van Tokyo veiligstelde,  moest sneller zijn dan Matthijs Büchli, die in de kwalificaties als 3e man van de drietrapsraket de tijd moest neerzetten. Dat deed de Noord-Hollander in een ronde van 12,8 seconden. "Dat is nog nooit vertoond en dan duikt hij er met 12,2 even onder.” Büchli hield er een dubbel gevoel aan over. Hij mocht ook een gouden medaille in ontvangst nemen, maar moet hopen dat wielerbond KNWU een 4e sprinter mee wil nemen naar de Spelen.

Hoogland gaat nog niet genieten
Nederland zette in de 1e ronde een wereldrecord (41,275) neer om daarna in de finale de Britten een pak slaag te geven: 41,225 tegen 42,400. Het is een verschil waar ook de Australiërs (3e) en de Fransen, vorig jaar nog verliezend finalist tegen Nederland, van schrokken. "Mooi toch, dit is een klap voor de anderen”, zei Hoogland, die genoot maar tegelijkertijd ook niet te lang bij de memorabele finale wilde stilstaan. "Er komen nog meer wedstrijden hier.”

De Nijverdaller komt nog uit op de sprint en keirin. "Na dit WK, dan ga ik het een plekje geven. We hebben deze prestatie aan elkaar te danken. We vechten met en tegen elkaar. In het verleden had ik daar moeite mee, maar het hoort bij topsport. Ik ben blij dat ik nu zeker ben van Tokyo.”

Starter
Met Lavreysen en Hoogland heeft Nederland de 2 snelste baanrenners ter wereld in de ploeg. "Daar kom je een heel eind mee”, wist Hoogland. "Maar ik ben blij dat we Roy (van den Berg, red.) erbij hebben als starter. Het is een goede lichting.” Van den Berg zette bij beide records een openingsronde van 17,0 neer.

Onder de 12 seconden
Lavreysen had het eerder al aangekondigd: dat wereldrecord - in 2013 op hoogte gereden door de Duitsers in Mexico - moest sneuvelen. "Maar zes tienden eraf, en dan nog een keer. 2 jaar geleden heb ik gezegd dat ik in Tokyo onder de 12 seconden wilde rijden. Dat lukt nu al. Het is gestoord.”