Bauer in tranen: ‘Dacht echt dat ik ging winnen’

20 juli 2014

Bauer in tranen: 'Dacht echt dat ik ging winnen'

NÎMES - Jack Bauer beleefde in de 15e etappe van de Ronde van Frankrijk misschien wel de moeilijktste dag uit zijn carriere. De Nieuw Zeelander zat zondag vanaf kilometer 0 in de aanval met Martin Elmiger, maar werd op nog geen 100 meter van de streep bijgehaald door het sprintende peloton.

'Ik dacht dat ik hem binnen had, tot ik er 50 meter van de meet achter kwam dat ik niks had,' baalde de zwaar geëmotioneerde Bauer tegenover Cyclingnews.

Wind
222 kilometer lang vormden Bauer en Elmiger de kopgroep onderweg naar Nîmes. 'We gaven alles om vanaf de start weg te komen en dat lukte. Dat we met slecht 2 renners vertrokken was niet het plan, maar het werkte goed. Door de regen en de wind dacht ik echt dat we het konden halen,' aldus Bauer. Aangekomen in de straten van de stad in Zuid Frankrijk kwam de Nieuw Zeelander net te kort en won Alexander Kristoff zijn 2e rit in deze Tour. 'Ik wist dat ik beter was dan Martin (Elmiger), dus misschien heb ik wel te lang gewacht met de sprint. Ik ging op 400 meter van de streep aan, om er op 50 meter van de streep achter te komen dat het allemaal voor niks was.'

Rode rugnummers
Dat het allemaal voor niks was werd na afloop bevestigd. Zelfs de prijs van de strijdlust ging aan de Nieuw Zeelander voorbij. De prijs wordt altijd voor het einde van de etappe al toegekend aan de meest strijdlustigste renner van de dag, in dit geval Elmiger. Niet Bauer, maar Elmiger rijdt dus morgen met de rode rugnummers. 

Ritwinst
​Bauer had met een ritwinst geschiedenis kunnen schrijven voor zijn land. Nooit eerder won een Nieuw Zeelander een etappe in de Tour. 'Dat was een jongensdroom geweest. Ik werk normaal altijd voor anderen, nu had ik eindelijk eens de kans het zelf af te maken,' jammerde Bauer, wiens kopman (Andrew Talansky) al thuis zit. 

Bekijk hieronder beelden van de finish in Nimes (bron: NOS):