Mollema pakt goud op NK tijdrijden na ‘superdag’: ‘Had dit nooit verwacht’

22 juni 2022

ANP
Bauke Mollema NK Tijdrijden Winst Tom Dumoulin Reacties

Bauke Mollema won woensdag goud bij het NK tijdrijden en verbaasde daarmee vriend, vijand maar vooral zichzelf. De 35-jarige renner van Trek Segafredo was nooit een specialist op dit gebied, maar was 4-voudig winnaar Tom Dumoulin woensdag zeer ruim de baas.


Dat betekent ook dat Mollema, maandag bij de start van de Tour de France in Kopenhagen (een tijdrit, hey!) in het rood-wit-blauw gaat koersen. Ook dat is nieuw voor de tijdrijd-debutant. "Ik heb nog nooit eerder in een kampioenstrui gereden", zei Mollema tegen NU.nl. "Dat is wel kicken."

Kansje wagen
In overleg met zijn team werd het tijdrijden en het NK besproken. "Ze liepen nooit geweldig", bekende Mollema. Zeker op het vlakke stuk kwam ik nooit in de buurt van specialisten als Tom Dumoulin en Jos van Emden. De laatste jaren ging het alleen steeds beter."

En dus ging Mollema nadenken. "Waarom niet? Laat ik het eens proberen. Het was echt een superdag, alles klopte. Ik had dit nooit verwacht. Ik hoopte stiekem op een medaille, maar eerder had ik echt geen kans gemaakt."

Molle-magic
1 keer eerder won hij een keer een tijdrit. In de Ronde van Alberta in 2016. "Dat was op een gewone fiets", rondde Mollema af. "Tijdritfietsen waren verboden toen." In tegenstelling tot Mollema won de afzwaaiende Dumoulin liefst 17 keer in zijn loopbaan een tijdrit.

De 31-jarige TD wilde zich nog 1 keer laten zien. Tevergeefs, zei hij teleurgesteld. "Qua resultaat niet, qua afzien wel." Na een lastige start kwam Dumoulin uiteindelijk 31 seconden tekort. "Het was gewoon niet goed genoeg. Ik baal enorm."