Deze bekende gezichten zien we in 2019 niet meer terug in wielerpeloton

Sjors Tanis • 22:59, 22-10-2018 / Laatste Update: 05:09, 08-01-2024

Het wielerseizoen 2018 zit erop en dat betekent dat sommige renners een punt achter hun carrière zetten. Ook in 2019 zullen we weer bekende gezichten uit het peloton missen. Een top-6 van renners die we volgend jaar niet meer terugzien in de koers.

Damiano Cunego (37)

Deze Italiaan won als 23-jarig 'broekie' in 2004 uit het niets de Giro d'Italia. Het Italiaanse volk had in De Kleine Prins een nieuwe held gevonden. Met ook nog 3 keer de Ronde van Lombardije én de Amstel Gold Race op zijn palmares is Damiano Cunego een grote naam in het Italiaanse wielrennen, maar de laatste jaren ging zijn carrière als een nachtkaars uit. Reed in juni met het Italiaans kampioenschap zijn laatste wedstrijd, waar hij een 'DNF' (did not finish) achter zijn naam kreeg. Hij kwam snel aan de top, maar verdween er net zo snel weer.

Belangrijkste overwinningen: Eindzege Giro d'Italia 2004, 3x Ronde van Lombardije, 1x Amstel Gold Race, 4 etappes Giro, 2 etappes Vuelta, 3x Ronde van Trentino

Igor Antón (35)

Wat voor Cunego geldt, geldt eigenlijk ook voor Igor Antón. De Bask brak in 2006 door met een ritzege in de Vuelta, maar lange tijd bleven de echte topprestaties uit. Tot in 2010, toen hij oppermachtig op weg leek naar de eindzege in de Vuelta. Maar door een valpartij spatte de droom van Antón uiteen. Een jaar later won hij nog wel een rit in zowel de Giro als de Vuelta. Zijn niveau van 2010 haalde hij echter nooit meer. Hij besloot na de Vuelta van dit jaar een punt achter zijn carrière te zetten.

Belangrijkste overwinningen: 4 etappes Vuelta, 1 etappe Giro, 2 etappes Ronde van Romandië, 1 etappe Ronde van Zwitserland

Franco Pellizotti (40)

De carrière van Franco Pellizotti kan onmogelijk worden uitgelegd in een paar zinnen. Werd in 2010 geschorst vanwege dopinggebruik nadat hij in de Giro van 2009 opviel met een 3e plek in het eindklassement (die hem ontnomen is). Maar Pellizotti keerde terug in het peloton. Niet opnieuw als kopman, maar als meesterknecht van Vincenzo Nibali, zijn jongere landgenoot die in zijn 'dopingtijd' bij Liquigas al ploeggenoot was. Pellizotti was de afgelopen 2 jaar een bruikbare helper voor Nibali; vaak hingen er bergop nog maar maximaal 20 man in het wiel als Pellizotti doortrok. Hij reed als laatste wedstrijd de Ronde van Lombardije, maar haalde de finish niet.

Belangrijkste overwinningen: 2 etappes Giro, 1x Wielerweek Coppi e Bartali, 1 etappe Tirreno-Adriatico, 1 etappe Parijs-Nice

Sylvain Chavanel (39)

Tot dusver enkel klimmers in dit lijstje. Maar Sylvain Chavanel was vooral een renner voor de kasseienklassiekers. Een hardrijder pur sang, die niet voor niets de bijnaam 'La Machine' meekreeg. De laatste jaren begon de leeftijd voor Chavanel te tellen, maar de Fransman kende mooie successen in een nog mooiere carrière. Hij won ritten in de Tour en was vooral in zijn tijd bij succesploeg Quick Step goed in de Vlaamse klassiekers. Met als hoogtepunt (of dieptepunt) de 2e plek in de Ronde van Vlaanderen van 2011, nét achter Nick Nuyens.

Belangrijkste overwinningen: 6x Frans kampioen tijdrijden, 3 etappes Tour, 1x GP Plouay, 2x 3-daagse De Panne-Koksijde, 3 etappes Parijs-Nice

Simon Gerrans (38)

Met Simon Gerrans staat er een renner in dit lijstje die het maximale uit zijn carrière heeft gehaald. De Australiër staat bekend als een slimme coureur, die weet wat nodig is om een wedstrijd te winnen. Denk maar eens aan Milaan-San Remo van 2012, waar hij ijskoud was en niet in paniek raakte toen hij in de absolute slotfase samen met Fabian Cancellara en Nibali op kop kwam. Hij won het Italiaanse wielermonument, waarna hij 2 jaar later ook nog Luik-Bastenaken-Luik won. Tel daar ritzeges in álle grote rondes bij op en je kunt niet anders zeggen dat de carrière van Gerrans meer dan geslaagd is. Al reed hij de laatste 2 jaar toch vooral mee als pelotonvulling.

Belangrijkste overwinningen: 4x Tour Down Under, 1x Milaan-San Remo, 1x Luik-Bastenaken-Luik, 2 etappes Tour, 1 etappe Giro, 1 etappe Vuelta, 1x GP Plouay, 2x GP Québec, 1x GP Montréal, 1x zilver op WK op de weg

Bram Tankink (39)

Last but not least mag Bram Tankink natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. 18 jaar reed 'De Tank' mee in het peloton. Eerlijk is eerlijk: het was vaker genieten van zijn interviews dan zijn resultaten op de fiets, maar Tankink heeft een geweldige carrière gehad, waar hij onder andere voor Quick Step en de Nederlandse Rabo-ploeg heeft gereden. De afgelopen seizoenen kwam hij uit voor de opvolger van Rabobank, namelijk LottoNL-Jumbo. We gaan Tankink zeker missen!

Belangrijkste prestaties: 1x GP Jef Scherens, 1 etappe Ronde van Duitsland, 3e plek eindklassement Ronde van België, 5e in E3 Prijs, 2x in top-10 eindklassement Eneco Tour