Carthy wint monsterlijke etappe op de Angliru, Carapaz pakt leiderstrui af van Roglic

1 november 2020

EPA

Richard Carapaz begint met de rode trui aan de laatste Vuelta-week. Op de stroken van de mythische Angliru kwam hij 10 tellen eerder boven dan Primoz Roglic, die in de slotkilometers kraakte. Hugh Carthy boekte de grootste overwinning uit zijn carrière en nadert in het klassement, waardoor de Vuelta alleen nog maar spannender is geworden.


Vooraan deed bergkoning Guillaume Martin goede zaken voor zijn bolletjestrui. De Fransman sprokkelde 26 punten om op een totaal van 76 te komen. Bij het bereiken van de top van de Alto del Cordal, het laatste voorproefje van 1e categorie, reed hij samen met Luis Léon Sanchez en Mattia Cattaneo nog altijd vlak voor het peloton uit.

Speldenprikje
Toen had Carapaz al een 1e speldenprikje uitgedeeld. Samen met Chris Froome probeerde de nummer 2 uit het klassement weg te komen, maar onder aanvoering van Robert Gesink reed Jumbo-Visma het kleine gaatje snel dicht. 1 renner uit de top van het klassement moest wel al passen. Het harde werk van Movistar eerder op de dag eiste zijn tol voor nummer 6 Marc Soler.

Gesink en Poels
Op de 1e stroken van de monsterlijke slotklim had de groep der favorieten iedereen ingerekend. Gesink bepaalde het tempo en dunde verder uit wat er nog over was van het peloton. 1 voor 1 gingen ze eraf en uiteindelijk werd ook Gesink bedankt voor bewezen diensten. De enige overgebleven Nederlander was Poels, die zijn directe concurrenten zag lossen en vocht om aan te klampen. Dat lukte tot 4 kilometer van het einde, hij kwam 1,5 minuut na de winnaar over de finish en klom naar de 6e plek.

Roglic kraakt
Alleen de 7 beste klimmers van deze Vuelta bleven over, toen Enric Mas ervoor besloot te gaan. Eerst leek het alsof Roglic een spelletje zat te spelen met Carapaz die in het laatste wiel zat, maar de verhoudingen bleken geheel anders te liggen. Op de steilste strook (23,5%) van de Angliru ging de Ineos-renner op de pedalen staan en Roglic kon niet volgen.

Tijdrit
Sterker nog, zijn knecht Sepp Kuss had betere benen en moest zelfs wachten. Mas werd ingelopen en uiteindelijk greep Carthy met groot machtsvertoon de overwinning op het ‘beest van Asturië’. 1 week voor Madrid ligt de Vuelta verrassend genoeg nog meer open dan voor de etappe. Dinsdag staat de belangrijke individuele tijdrit op het programma, na de bergrit van komende zaterdag valt de beslissing in het klassement definitief.