Chris Froome gaat voor zijn 5de Tour-zege: ‘Ik ben op de juiste weg’

2 augustus 2020

BSR Agency

Chris Froome werkt momenteel in de Route d’Occitanie aan zijn vorm in aanloop naar zijn grote doel: een vijfde eindzege in de Tour de France. Tegen Cyclingnews geeft de in Kenia geboren Brit aan dat hij tevreden is met hoe hij er voorstaat, vier weken voor de start van de Tour op 29 augustus in Nice. ,,Ik ben op de juiste weg. Mijn benen voelden ook goed aan.”


Dat zei Froome voor de start van de tweede etappe van de vierdaagse rittenkoers, gewonnen door Sonny Colbrelli. Froome eindigde in het peloton in dezelfde tijd als de winnaar, net als tijdens de openingsrit.

Uitgestelde Tour
Een val in de Dauphiné vorig jaar betekende het einde van zijn seizoen. En nog belangrijker: geen 5de eindzege in de Ronde van Frankrijk. Dat doel werd verplaatst naar 2020 en Froome maakte in februari, tijdens de UAE Tour, zijn rentree in het peloton. Maar toen kwam de coronacrisis. Gevolg: geen Tour in juli, maar pas eind augustus.

Dat kwam de 35-jarige Froome misschien niet eens slecht uit, geeft hij zelf ook toe. ,,Dat is zeker mijn voorbereiding ten goede gekomen. Het uitstel van de belangrijke wedstrijden heeft me geholpen de volgende stappen te zetten om weer helemaal mezelf te zijn. Ik ben blij met waar ik nu sta. Er is nog wat werk te doen, maar dat is allemaal onderdeel van de opbouw naar de Tour.”

'Verrassend comfortabel'
Zaterdag reed Froome, die vanaf 2021 voor Israel Start-Up Nation zal uitkomen, dus zijn eerste koerskilometers sinds februari. ,,Ik vond het geweldig. Het voelde zo goed om weer terug te zijn in een echte koers, niet alleen na de val en de revalidatie, maar ook na de hele COVID-19-situatie.” Ook over zijn gevoel op de fiets was de 4-voudig Tourwinnaar tevreden. ,,Mijn benen voelden goed aan. Oké, het was op de hitte na misschien geen hele moeilijke etappe, maar ik voelde me verrassend comfortabel op de fiets.”

Lastige etappe
Maandag wacht in de Route d’Occitanie een lastige etappe, met aankomst bergop na een klim van bijna elf kilometer. Daar zal meer duidelijk worden over de verhoudingen tussen Froome en zijn concurrenten zoals Egan Bernal, ploeggenoot én Tourwinnaar van vorig jaar. ,,Ik hoef het niet noodzakelijk goed te doen in die rit. Ik ben al blij om wat koersen in de benen te krijgen , met als grote doel natuurlijk klaar te zijn voor de Tour de France.”