Contador doet het en wint allerlaatste bergrit ooit (video)

admin • 19:55, 09-09-2017 / Laatste Update: 04:47, 06-01-2024

Op pijnlijke klimmen en gevaarlijke afdalingen heeft Alberto Contador zijn allerlaatste kunststukje laten zien. El Pistolero joeg al dagen op een etappewinst in zijn geliefde Vuelta, maar scoorde pas echt in de koninginnenrit en laatste bergrit van de koers, naar de supersteile Angliru. In zijn eentje won de 34-jarige Contador.

La última batalla! The last battle! pic.twitter.com/YJ9prodj0J

— Alberto Contador (@albertocontador) 9 september 2017

Contador had niet echt lekker weer besteld voor zijn afscheidsfeestje. Vrijwel de hele dag werd er gereden op natte wegen, wat natuurlijk wel mooi was voor de dramatische beelden. Bovenop de slotklim was het 6,5e graden. Voor Wilco Kelderman stond zijn podiumplek op het spel. Ilnur Zakarin stond 12 seconden achter hem in het klassement, Contador moest 1:17 goedmaken om met een podiumplek afscheid te nemen van de wielerwereld.

Versplinterde kopgroep

Na een kilometer of 17 na de start kwam er een grote kopgroep van 18 renners, met onder andere Nicolas Roche (BMC), Simon Yates (Orica-Scott), Kelderman-knecht Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) en Romain Bardet (AG2R). Op de klimmen viel de boel al snel uit elkaar. Op de 1e van 3 serieuze bergen, de Alto de la Cobertoria, kwam Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) als 1e boven. Hij had 1,5e minuut voorsprong op het peloton.

Vallen geblazen

Op weg naar de 2e klim, de Alto del Cordal, gingen de klassementsploegen zich een beetje laten zien. Het peloton werd achteraan flink uitgedund door het beulswerk van Contadors en Nibali's mannen. In de afdaling van de Cordal ging een motor van Shimano al onderuit op de natte, gladde wegen. Koploper Marc Soler was de 1e renner die op zijn plaat ging. 'Meesterdaler' Vincenzo Nibali volgde, maar zat al snel weer op de fiets.

Je wist het...

Contador plaatste zijn verwachte aanval op 13 kilometer van de finish. De fietsende legende reed samen met ploeggenoot Jarlison Pantano weg tijdens de levensgevaarlijke Cordal-afdaling en pakte zo 40 seconden op de groep-Froome (en Kelderman, Poels & Kruijswijk). Nadat knecht Pantano zijn batterij had leeg gefietst, had AC alleen Adam Yates en Spanjaard Enric Mas bij zich aan de voet van de beklimming van de monsterlijke Angliru.

🔥Etapa 20 | Stage 20🔥#LV2017

🚩Corvera de Asturias > 🏁Alto de l'Angliru

🚴 117,5 km

📺 13:55

— La Vuelta (@lavuelta) 9 september 2017

Het begin van de klim

Met Sunweb en Sky in de achtervolging sloop Contador langzaam naar koploper Tomasz Marczinsky toe op zijn laatste klim ooit in het profwielrennen. Met de tanden bloot hield zijn groepje de voorsprong op zo'n 40 seconden. Kelderman en ook Steven Kruijswijk zaten er goed bij in de groep van favorieten. Op 5,4 kilometer ging Contador maar weer staan en liet hij Marczinsky en Soler achter zich. Solo naar de finish.

El Pistolero

Langzaam kwam het kippenvel op bij de echte wielerliefhebber. Een ontketende Alberto Contador in zijn eentje, voor de allerlaatste keer. De voorsprong liep lekker op van 40 seconden naar 1 minuut. Ver achter zijn rug reed Kruijswijk weg uit de groep-Froome. 'Wat zijn die Nederlanders goed', riepen de Belgische commentatoren vertwijfeld uit. 'Wat een weelde, wat een weelde'. Maar zo goed als Contador was niemand zaterdag.

Poels en Froome vertrekken

De achtervolging was inmiddels compleet uit elkaar geslagen. Kruijswijk pakte een seconde of 20 op de groep-Froome, die verder de andere 2 Nederlanders, Mikel Nieve, Richard Carapaz, Michael Woods, Zakarin, Nibali en Franco Pellizotti om zich heen had. Een elitegroepje. Froome en Poels doken daar samen uit, op zoek naar Contador. Uitindelijk haalden zij het op 17 seconden niet, de Nederlander mocht 2e worden van zijn kopman.

Kelderman kwam op 51 seconden binnen en verloor in extremis zijn podiumplek aan Zakarin, helaas voor hem. Kruijswijk zat 20 seconden achter hem en werd 10e in de etappe.