Denemarken heeft geen zin om EK voetbal en Tour de France bijna gelijktijdig te organiseren

24 juli 2020

AP

De kans is groot dat de start van de Ronde van Frankrijk in 2021 toch niet in Denemarken plaatsvindt. De burgemeester van hoofdstad Kopenhagen bevestigt dat er gesprekken gaande zijn met Tourorganisatie ASO om het Grand Départ in Denemarken te verschuiven naar 2022, inclusief een aantal etappes.


"Het is waarschijnlijk dat de start van de Tour in Denemarken met een jaar wordt verplaatst”, zei Frank Jensen vrijdag op enkele tv-stations. De Franse krant Le Télégramme meldde donderdag al dat Bretagne de start van de Tour in 2021 mogelijk overneemt van Denemarken. ASO zou de Franse regio, waar 5-voudig Tourwinnaar Bernard Hinault vandaan komt, hebben gevraagd een soort Plan B op te stellen voor het geval dat Denemarken de Tourstart van 2021 teruggeeft.

Tegelijk met EK
De start van de Ronde van Frankrijk in 2021 staat in Denemarken al geruime tijd ter discussie. Dat komt vooral door het uitstel van het EK voetbal, dat naar de zomer van 2021 is verplaatst. In Denemarken worden 4 EK-duels gespeeld, waarvan de laatste op 28 juni in Kopenhagen staat gepland. Op 2 juli zou daarna de Tour dan moeten beginnen in Kopenhagen.

Week eerder
ASO wil de Tourstart echter een week naar voren halen om het slotweekend niet te laten samenvallen met het begin van de ook al uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. De Deense autoriteiten zullen met zo'n scenario vermoedelijk niet akkoord gaan.