Dit is de reden dat Marc Hirschi ineens weg was bij Team DSM: ploeg zag hem als groot risico

18 februari 2021

photo: Cor Vos

De ene week stond hij op de ploegenpresentatie, de andere was hij ineens vertrokken. Het vertrek van Marc Hirschi bij Team DSM - het voormalige Team Sunweb - kwam begin januari uit de lucht vallen. Althans, voor de buitenwereld. Achter de schermen sluimerde al maanden een conflict tussen Hirschi en het management van de ploeg, achterhaalde het AD.


De afgelopen weken deden verschillende media een poging om de breuk te verklaren. Volgens de Zwitserse tabloid Blick was geld de reden, het Franse L’Equipe meende te weten dat Hirschi wilde vertrekken omdat hij niet genoeg waardering zou hebben gevoeld na zijn overwinningen in de Tour en de Waalse Pijl. De waarheid ligt anders, zo blijkt na een rondgang langs verschillende bronnen.

Geen geld
Hirschi is niet weggekocht en DSM heeft geen geld ontvangen om zijn doorlopende contract af te kopen. Integendeel: Hirschi wilde helemaal niet vertrekken bij Team DSM. De breuk is geforceerd door de leiding van de ploeg. De reden: een gebrek aan vertrouwen. Hirschi werd door de teamleiding gezien als risico - zowel voor de reputatie van de ploeg zelf als voor de sponsoren. Hij zou niet transparant zijn geweest en ook bij specifieke vragen niet de informatie hebben gegeven waar het team om vroeg.

Lippen op elkaar
Wat Hirschi precies heeft gedaan (of niet heeft gedaan), is niet bekend. Team DSM kan die informatie niet delen: Hirschi en zijn manager Fabian Cancellara hebben bij de contractontbinding afgedwongen dat de teamleiding er niets over mag zeggen. Zelf willen Hirschi en Cancellara er, ondanks herhaalde verzoeken van het AD, niets over kwijt. Cancellara: "Zoals eerder gecommuniceerd door het team en door ons, zal er geen verder commentaar worden gegeven over het onderwerp. Marc is heel blij en we kijken vooruit naar een mooie toekomst.”

Team UAE
Die toekomst ligt bij Team UAE, het team van Tourwinnaar Tadej Pogacar. Daar tekende Hirschi in allerijl een contract voor 3 jaar.