Duitser trekt lange neus naar draaiboek en wint criterium (video)

3 augustus 2016

ANP
Duitser weigert draaiboek te volgen en wint criterium

Een wielercriterium heeft veel overeenkomsten met Amerikaans showworstelen: veel publiekvermaak en de winnaar staat op voorhand vast. Tenminste, als iedereen zich aan de briefing houdt. Bij de Tour de Neuss in Duitsland verliep de wedstrijd anders dan verwacht.

De wielerwedstrijden, waar de uitblinkers van de Tour de France voor een flinke startpremie aan de start verschijnen, verlopen altijd hetzelfde. Het peloton rijdt tientallen rondjes om de plaatselijke kerk en uiteindelijk wint de deelnemer met de grootste naam.

Formaliteit
Zo zegevierde Bauke Mollema dit jaar in Boxmeer, kwam plaatselijke favoriet Stef Clement na het uitvallen van Tom Dumoulin als eerste over de streep in Chaam en legde Chris Froome beslag op de winst in Surhuisterveen. In het Duitse Neuss, vlakbij Dusseldorf, lag het draaiboek ook al klaar. Nikias Arndt zou er met Fränk Schleck en Emmanuel Bauchmann vandoor gaan, waarna Arndt de wedstrijd op zijn naam mocht schrijven.

Coup
De organisatie had echter buiten de 18-jarige Dominik Bauer gerekend. De jongeling maakte de sprong richting de kopgroep met de favorieten en sprintte voor het oog van de duizenden toeschouwers vlak voor de eindstreep weg bij de niets vermoedende profrenners, zo schrijft Cyclingtips.

De plaatselijke omroeper wist niet wat hij zag en noemde de opmerkelijke actie van Bauer 'een coup' en 'de grootste sensatie ooit in Neuss'. De winnaar was op zijn beurt verrast dat het allemaal zo makkelijk was gegaan. "Ik had goede benen en probeerde het gewoon." Of Bauer de briefing had gemist, of dat hij zich liet meevoeren door de enthousiasme van het publiek is niet duidelijk. Tevens is onbekend of de organisatie hem heeft bestraft voor zijn sportieve prestatie.