Dumoulin kan eindzege Giro wel vergeten na valpartij in chaotische 4e etappe, Carapaz wint

14 mei 2019

AFP

De 4e etappe van de Giro d'Italia is uitgedraaid op een drama voor Tom Dumoulin. Omdat een renner van Ineos buiten de laatste 3 kilometer voor een enorme valpartij zorgde, verloor de Nederlander een hoop tijd. Primoz Roglic in het roze sloeg daarmee een grote slag. Carapaz van Movistar won de etappe. De hevig bloedende Dumoulin kan de eindzege wel vergeten, want hij kwam pas op een dikke 4 minuten later binnen.


Al vroeg reden er 3 renners weg uit het peloton. De 3 Italianen Frapporti, Cimo en Maestri werden pas op een dikke 10 kilometer van de streep, toen ze ruim 225 kilometer aan kop hadden gereden, ingerekend. De finale kende een wat lastigere aankomst dan de afgelopen etappes, met wat heuveltjes in het parcours.

Flinke valpartij
Daardoor werd het peloton nerveus en was er op 6 kilometer van de streep een harde valpartij, waardoor er nog maar een select groepje overbleef voor de slotfase. Vooral de sprinters zaten mee. Dumoulin had last van de valpartij, terwijl de rozetruidrager Roglic de schifting wel overleefde.

Veel tijd verloren
Dumoulin had zoveel last van de val, dat hij niet meer aan kon sluiten bij Roglic en dus veel tijd verloor. Sowieso waren er maar weinig klassementsrenners die meekonden met de roze trui. Ook mannen als Yates kwam er niet bij.