Wie wint het laatste wielermonument van het jaar? (poll)

6 oktober 2017

Met dikke stift staat 7 oktober 2017 omcirkeld in de agenda van alle wielerliefhebbers. Dan wordt in Lombardije het laatste Monument verreden. Na Il Lombardia is het wielerseizoen zo goed als voorbij, dus haal de Belgische biertjes in huis en stuur iedereen het huis uit: het is wielertijd.


De laatste grote eendagswedstrijd van seizoen 2017 is maar liefst 247 kilometer lang, waarbij er 4000 hoogtemeters worden gemaakt. Vanaf de start in Bergamo is het eerst 48 kilometer gewoon rechtdoor, maar daarna is het 7,4 kilometer omhoog, de Colle Gallo op. Na die te hebben bedwongen volgt al snel de Colle Brianza, gevolgd door de Madonna del Ghisallo. Dat is een berg waarop de favorieten in de gaten moeten worden gehouden, want daar begint traditioneel de finale. Die gaat vervolgens vuurwerk opleveren op de Muro di Sormano. Muro is niet voor niets in die naam opgenomen, want de renners moeten een stukje van 27% omhoog bedwingen. Daarna komen er nog wat heuvels, om de laatste 5,5 kilometer zo hard mogelijk naar beneden richting Como te knallen.
Favorieten
Als je het hebt over een koers van op en neer, en nog een keer, kan er maar 1 naam bovenaan het lijstje staan: Vincenzo Nibali. Hoe 'De Haai van Messina' aan die favorietenrol komt? Nou, kijk en geniet van onderstaande video:
Maar natuurlijk is het niet alleen Nibali's naam die hoog op het lijstje staat. Ook de Fransman Julian Alaphilippe is in bloedvorm. Dat bewees hij al tijdens het WK wielrennen in Bergen, waar hij volgens de kenners eigenlijk de beste was. Tijdens Milaan - Turijn vertrok de renner in dienst van Quickstep Floors met nog 1 ronde te koersen en leek hij solo de overwinning te gaan pakken. Uiteindelijk werd hij teruggegrepen door het peloton, maar het signaal was duidelijk. Uiteraard prijkt ook de naam van Michal Kwiatkowski op het lijstje. De renner van Sky verkeert al een heel seizoen lang in vorm en kan zomaar eens zijn slag gaan slaan in Lombardije.

Nederlanders en outsiders
Bij Team LottoNL-Jumbo zijn alle pijlen gericht op Steven Kruijswijk. Hij reed donderdag zijn eerste koers na de Vuelta en testte zijn benen. De Ronde van Lombardije ligt hem wel, dus hij kan zomaar voor een verrassing zorgen. Dat zelfde geldt voor Bauke Mollema, zo'n andere Nederlandse topper die weet hoe je solo over de streep moet komen, zoals hij vorig jaar deed in de Clásica San Sebastian. Eerder stond Tom Dumoulin hier als Nederlandse topfavoriet, maar hij heeft griep en gaat niet van start.

Naast deze Nederlanders kunnen we ook Primoz Roglic van Team LottoNL-Jumbo voorin verwachten, net zoals Rigoberto Uran, Philippe Gilbert, Tim Wellens en Warren Barguil. Die laatste zal waarschijnlijk in dienst van Tom Dumoulin moeten rijden, maar zoals we hebben geleerd van het verleden heeft 'ie daar niet altijd evenveel zin in.

Onze voorspelling
Als we met het verstand voorspellen gaan we toch voor Vincenzo Nibali. Vooral omdat de laatste 5 kilometer bergaf gaan. Maar met het hart gaan we toch echt voor Tom Dumoulin.

Wie denk jij dat de Ronde van Lombardije gaat winnen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
admin