Dumoulin, Terpstra, Van der Breggen én Van Vleuten maken kans op titel 'beste wielrenner 2018'

Sjors Tanis • 15:10, 03-10-2018 / Laatste Update: 01:46, 05-01-2024

4 Nederlanders zijn genomineerd voor de prestigieuze Velo d'Or, de prijs voor de beste wielrenner van het afgelopen seizoen. Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Anna van de Breggen én Annemiek van Vleuten maken, net als 10 andere renners, kans op de prijs.

De Velo d’Or is een initiatief van het Franse maandblad Vélo Magazine. 15 bekende wielerjournalisten zullen uiteindelijk bepalen wie er met de prijs vandoor gaat.

Topjaar voor Nederlanders

Tom Dumoulin eindigde dit seizoen zowel in de Giro d'Italia, de Tour de France als het WK Tijdrijden als 2e. Daarnaast kwam hij afgelopen zondag dichtbij de wereldtitel op de weg, maar werd hij uiteindelijk 4e. Niki Terpstra won dit seizoen de Ronde van Vlaanderen, 1 van de grootste eendagswedstrijden.

Met Van der Breggen en Van Vleuten zijn 2 rensters genomineerd. Van der Breggen werd zaterdag met overmacht wereldkampioene op de weg, terwijl ze in het voorjaar domineerde met zeges in Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Van Vleuten won dan weer de Giro Rosa en La Course.

Andere kanshebbers

Naast de 4 Nederlandse genomineerden zijn nog 10 toprenners genomineerd voor de prijs: Julian Alaphilippe (winnaar Waalse Pijl en 2 ritten + bolletjestrui in Tour de France), Chris Froome (winnaar Giro en 3e in Tour), Michal Kwiatkowski (winnaar Tirreno-Adriatico en Ronde van Polen), Primoz Roglic (winnaar Ronde van het Baskenland en Ronde van Romandië + 4e in Tour), Peter Sagan (winnaar Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix + 3 ritten en groene trui in Tour), Geraint Thomas (winnaar Tour de France), Michael Valgren (winnaar Amstel Gold Race en Omloop het Nieuwsblad), Alejandro Valverde (winnaar WK op de weg en winnaar Ronde van Catalonië, + 2 ritten in Vuelta), Elia Viviani (4 ritten in Giro en 3 ritten in Vuelta) en Simon Yates (winnaar Vuelta + 3 ritten in Giro).