Eerste 4 etappes Giro bekend: tijdrit op Sicilië en beklimming van vulkaan Etna

24 juli 2020

EPA

De Ronde van Italië begint op 3 oktober met een individuele tijdrit van 16 kilometer op Sicilië. In de 3e rit ligt de finish op de top van de vulkaan Etna. In totaal worden 4 etappes afgewerkt op het Zuid-Italiaanse eiland, meldt de organisatie.


Het is de 9e keer dat het zogeheten Grande Partenza op Sicilië is. De laatste keer was in 2008. De Giro duurt dit jaar van 3 tot en met 25 oktober en is vanwege de coronapandemie verzet naar het najaar. De 103e editie zou eigenlijk op 9 mei beginnen met een individuele tijdrit door de Hongaarse stad Boedapest, maar door de uitbraak van Covid-19 kon dat niet doorgaan.

4 etappes
De Giro opent met een rit tegen de klok tussen Monreale en Palermo. De 2e etappe gaat over 150 kilometer van Alacamo naar Agrigento. De 3e begint in Enna en voert het peloton na 150 kilometer via een nieuwe beklimming aan de noordzijde naar de Etna op 1775 meter hoogte. De 4e etappe telt 138 kilometer met start in Catania en aankomst in Villafanca Tirrena en is geschikt voor de sprinters.

Wel of geen fans?
De 5e etappe is op het vasteland van Italië, maar het routeschema is nog niet bekend. Vorige maand meldde de organisatie nog dat publiek welkom zou zijn bij de herstart op Sicilië, maar in het persbericht van vrijdag wordt daar niet over gerept. De organisatie meldt vooral dat de Giro het toerisme en het fietsen moet stimuleren op het eiland.

Carapaz doet mee
De startlijst van de Giro is nog verre van compleet. Wel is bekend dat de Ecuadoriaanse winnaar van vorig jaar, Richard Carapaz (Ineos), opnieuw voor de eindzege gaat. Wilco Kelderman en Sam Oomen rijden namens Sunweb. Jumbo-Visma speelt sprinter Dylan Groenewegen uit.