Eerste wegkoers van 2021: Mathieu van der Poel wint direct

21 februari 2021

photo: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de eerste etappe in de UAE Tour gewonnen. De Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix sprintte na een waaierrit sneller dan Elia Viviani. ‘MVDP’ start morgen dus in de leiderstrui van de WorldTour-koers. David Dekker, die debuteerde namens Jumbo-Visma, eindigde als 2de.


Al vroeg in de rit over 177 kilometer barstte het waaiergeweld los. Door een actie van Deceuninck-Quick Step scheurde het peloton en sprinters als Sam Bennett, Caleb Ewan, Pascal Ackermann en Cees Bol misten de slag, net als 4-voudig Tourwinnaar Chris Froome. Een groep van 26 was weg en ging strijden om de eerste dagzege in het Midden-Oosten. In die groep zaten onder andere Mathieu van der Poel, David Dekker, Tourwinnaar Tadej Pogacar en titelverdediger Adam Yates.

Deceuninck-Quick Step miste de sprintkopman, maar had wel vijf andere renners in de voorste groep en dus probeerden de renners van de Belgische topploeg het met aanvallen. De Italiaan Mattia Cattaneo slaagde daarin, maar werd in de slotkilometer weer gegrepen. Een kleine groep ging sprinten om de dagzege en daarin liet Van der Poel zijn klasse zien. Na een veldritwinter met een nieuwe wereldtitel is het ook direct raak in zijn eerste wegkoers van het seizoen.