Etappe 20 Vuelta: gaat het voor Evenepoel net als voor Dumoulin in 2015 mis op de Puerto de Navacerrada?

10 september 2022

Getty Images

Remco Evenepoel kan de overwinning in de Ronde van Spanje ruiken. De Belgische renner heeft een voorsprong van 2'07 op de Spanjaard Enric Mas. Voor de slotrit naar Madrid duikt het peloton nog een keer het hooggebergte in. De eindstreep ligt op de Puerto de Navacerrada, een berg waar Tom Dumoulin in 2015 zijn Vuelta-winst zag verdampen. Gaat het voor Evenepoel ook nog mis?


Het verschil tussen Dumoulin en de nummer 2 was destijds wel iets kleiner dan nu het geval is. Dumoulin moest 6 seconden verdedigen ten opzichte van de latere winnaar Fabio Aru.

Astana vs. Dumoulin
In etappe 20 werd Dumoulin helemaal de vernieling in gereden door Aru's ploeg Astana. De Nederlander kwam uiteindelijk bijna 4 minuten na de Italiaan binnen op de Puerto de Navacerrada. Weg rode trui. En weg podium. Dumoulin werd 6e in het algemeen klassement.

Toch heeft Evenepoel een paar grote voordelen. Zijn voorsprong is meer dan 2 minuten en de ploeg waartegen hij moet fietsen, namelijk Movistar, heeft nooit echt aangetoond om voor elkaar door het vuur te willen gaan. Toch belooft het nog een spannende voorlaatste dag te worden voor de Belgische renner van Quick Step-Alpha Vinyl. Nog 181 kilometer overleven en hij heeft de eindwinst binnen.