Ex-renner Vinokourov ontkent corruptie en gekochte zege: ‘Zit in mijn ziel geld uit te lenen’

7 mei 2019

AFP

Voor de rechtbank in Luik heeft Alexander Vinokourov ontkend de winst van Luik-Bastenaken-Luik in 2010 ‘gekocht’ te hebben. De Kazakse oud-wielrenner moest zich voor de rechter verantwoorden, omdat hij ervan verdacht wordt het toen op een akkoordje te hebben gegooid met Alexander Kolobnev.


In de maanden na ‘La Doyenne’ maakte Vinokourov 2 keer een groot geldbedrag van in totaal 150.000 euro over aan de Rus waarmee hij voorop reed in de Ardennenklassieker.

Gemakkelijke zege
Kolobnev en Vinokourov verdedigden weliswaar de kleuren van verschillende ploegen, maar de Rus toonde zich een perfecte gangmaker voor de Kazak. Op zo’n 500 meter van de streep zette Vinokourov even aan en daarmee reed hij Kolobnev eenvoudig uit zijn wiel. De huidige ploegleider van Astana kon zo voor de 2e keer juichend over de streep komen in Luik-Bastenaken-Luik.

'Zit in mijn ziel'
Volgens Vinokourov waren de 2 overboekingen slechts leningen om zijn Russische maatje te helpen. ,,Het zit in de Slavische ziel om geld uit te lenen”, legde de Kazach uit bij de rechtbank van Luik. ,,Ik heb nooit in mijn carrière een wedstrijd gekocht, en zeker niet Luik-Bastenaken-Luik in 2010.”

Nog een omstreden zege
Vinokourov veroverde in 2012 in Londen olympisch goud in de wegwedstrijd. Ook die zege is omstreden. Zijn Colombiaanse medevluchter Rigoberto Urán liet zich toen op het laatste stuk wel heel makkelijk foppen door de Kazak.